Zapalio se Boing 737 pun putnika :: zoricakusmuk.info ::

Zapalio se Boing 737 pun putnika


Avion Boing 737 sa 73 putnika skliznuo je sa piste nakon što je njegovo krilo izgorjelo.

Snimak pokazuje posljedice pada aviona Transair prekrivenim pjenom za suzbijanje požara na aerodromu Dakar u Senegalu.

Sva 73 putnika su evakuisana, a 11 njih je zadobilo povrede, navode mediji.

Na aerodromu su obustavljeni letovi.

Incident se desio dan nakon što je objavljen snimak iz Turske kada je takođe "Boingov" avion pokušao da prinudno sleti, udario o pistu i strugao nosom po betonu.

Oglasio se uzbunjivač iz kompanije Boing

Uzbunjivač iz aviokompanije Boing u kojoj je radio kao menadžer kvaliteta Santiago Paredes izjavio je da je "bilo samo pitanje vremena kad će se desiti nešto loše", govoreći o nizu kvarova na letjelicama te kompanije u proteklom periodu.

Paredes je 10 godina radio u fabrici "Spirit AeroSistems" u američkoj saveznoj državi Kanzas gdje je provjeravao ispravnost trupova aviona Boing 737 prije nego što bi bili poslati Boingu, prenosi Si-Bi-Es njuz.

"Da je kvalitet bitan, i dalje bih bio u Spiritu. Bilo je veoma rijetko da ne nađemo nikakav kvar", rekao je Paredes i dodao da su menadžeri kvaliteta često nalazili kvarove i na avionu sa kojeg su otpala vrata u sred leta u januaru.

"Zašto se to dogodilo? Jer se Spirit nije obazirao na mane zbog pritiska koji je nametnut inspektorima. Da je kultura bila dobra, ti bi bili spomenuti", kazao je Paredes.

On je napomenuo da je aviokompanija Boing godinama znala da joj Spirit dostavlja trupove sa kvarovima i da je "bilo samo pitanje vremena kad će se desiti nešto loše".

Paredes je, prema njegovim riječima, bio pod stalnim pritiskom nadređenih da što manje prijavljuje mane koje pronađe, a da su pritisci naglo porasli 2018. godine kad je proizvodnja trupova porasla sa 30 na mjesečnom nivou na 50.

"Uvijek su govorili da nemaju vremena da isprave greške. Bio sam u poziciji u kojoj, ako kažem 'ne', biću otpušten. Ako kažem 'da', priznajem da ću da uradim nešto pogrešno", ukazao je Paredes.

Nezavisne

 

online