Nijemci zaostaju sa inovacijama u auto-industriji :: zoricakusmuk.info ::

Nijemci zaostaju sa inovacijama u auto-industriji


Razvoj i proizvodnja automobila je uvijek smatrana disciplinom u kojoj gotovo uvijek pobjeđuje njemačko inženjerstvo. Dok su u eri motora s unutrašnjim sagorijevanjem VW, Mercedes i BMW bili neosporni lideri inovacija u industriji, ova reputacija je pod sve većim pritiskom u doba elektromobilnosti. Izazivači su BYD, Li Auto ili Nio iz Kine, ali i američki proizvođač Tesla.

Kako piše Revija HAK, novo rangiranje njemačkog Automobilskog istraživačkog instituta (CAM) naglašava koliko je jaka dominacija Kineza u električnom svijetu. Prema studiji, američki proizvođač Tesla i dalje dugoročno vodi na ljestvici najinovativnijih proizvođača električnih automobila na svijetu, a slijede ga Volkswagen, kineske firme Geely i BYD, te Hyundai iz Koreje. Međutim, ako pogledate efekat inovacija u prošloj godini, pojavljuje se drugačiji poredak.

Tada je Geely grupa na prvom mjestu među najinovativnijim svjetskim proizvođačima električnih automobila. VW-ov kineski partner SAIC zauzima drugo mjesto, ispred grupe sa sjedištem u Volfsburgu. Na četvrtom mjestu je BMW. Slijede Tesla i BYD s jednakim bodovima, navodi Revijahak.hr, prenosi Autoblog.rs.

Nezavisne

 

online