Zelenski stigao u posjetu Njemačkoj :: zoricakusmuk.info ::

Zelenski stigao u posjetu Njemačkoj


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski stigao je danas u posjetu Njemačkoj u okviru turneje po evropskim zemljama, čiji je cilj dobijanje veće pomoći za Ukrajinu, a za kasnije danas planirana je posjeta Francuskoj.

Zelenski je napisao na društvenim mrežama, nakon što je stigao u Njemačku, da će se sresti tokom dva dana sa njemačkim i francuskim partnerima, da će potpisati bilateralne sporazume o bezbjednosnim garancijama za Ukrajinu i učestvovati na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji.

Zelenski je naveo da Ukrajina sa saveznicima ulaže sve napore da se rat završi što je prije moguće po, kako je naveo, "fer ukrajinskim uslovima" i da se obezbijedi trajni mir.

Kako je najavila kancelarija Zelenskog, ukrajinski predsjednik će tokom posjete Berlinu i Parizu potpisati bilateralne sporazume o bezbjednosnim garancijama za Ukrajinu.

Detalji sporazuma koji će biti potpisani sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom i njemačkim kancelarom Olafom Šolcom još nisu poznati.

Francuski zvaničnici dali su malo detalja o sporazuma između Pariza i Kijeva koji će biti potpisan večeras u Jelisejskoj palati. Rekli su da sporazum uključuje ekonomske i finansijske elemente i da nije ograničen na vojne.

Ukrajina je saopštila da želi da iskoristi prvi sporazum potpisan sa Velikom Britanijom u januaru kao okvir za sporazume sa Njemačkom i Francuskom.

Velika Britanija je saopštila da je sporazumom predviđena britanska pomoć Ukrajini ukoliko se suoči sa novim ruskim napadom nakon što se tekući sukob okonča.

Očekuje se da će Zelenski takođe održati govor na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji u subotu, a planirano je da se na marginama toga skupa sastane sa nekoliko zvaničnika, uključujući i potpredsjednicu SAD Kamalu Haris.

Tanjug

 

online