Snažna oluja u Americi: Stabla usmrtila tri osobe :: zoricakusmuk.info ::

Snažna oluja u Americi: Stabla usmrtila tri osobe


Najmanje tri osobe poginule su kada su na njih pala stabla koje je oborila snažna oluja u američkoj državi Kalifornija, gdje je izazvala poplave, klizišta i prekid dovoda električne energije.

Meteorološke službe navode da će jaka kiša padati i danas i upozoravaju na bujične poplave. Zbog rekordnih padavina guverner Kalifornije Gevin Njusom proglasio je vanrednu situaciju u osam oblasti, podsjetio je britanski BBC, prenosi Srna.

Oluja je nastala usljed efekta "atmosferska rijeka" - vodu koja ispari odnese vjetar pri čemu se formira duga struja koja potom plovi nebom poput rijeke na kopnu.

Ovo je druga slična pojava koja je u protekle dvije sedmice pogodila Kaliforniju.

Zvaničnici su objavili naloge za evakuaciju u brdovitim oblasti na jugu Kalifornije, uključujući Los Anđeles, gdje je proglašena vanredna situacija.

Tri osobe su poginule od pada stabala od čega jedna u dolini Sakramento, druga u oblasti Santa Kruz i treća u gradu Juba na sjeveru Kalifornije.

Olujni sistem donio je i jak snijeg u regionu. Juče je lavina zahvatila odmaralište u kanjonu Li nedaleko od Las Vegasa u Nevadi ali nije bilo povrijeđenih.

Tanjug

 

online