U Rimu otkriven mozaik star 2.300 godina :: zoricakusmuk.info ::

U Rimu otkriven mozaik star 2.300 godina


Tokom arheoloških iskopavanja na Palatinskom brdu u Rimu, blizu Foruma, otkriven je mozaik u aristokratskoj vili, za koji se smatra da je star oko 2.300 godina.

Šefica Arheološkog parka Koloseum, koji je zadužen za palatinski lokalitet, Alfonsina Ruso, saopštila je da ono što ovo otkriće čini neuporedivim nije samo nevjerovatna konzervacija mozaika, već i dekoracija, koja sadrži scene rimskih pomorskih i kopnenih bitaka, za koje Ruso pretpostavlja da je vodio vlasnik vile.

Djelo je uokvireno polihromnim kristalima i egzotičnim staroegipatskim plavim pločicama, prenosi CNN.

Ruso je navela da je u antičkim vremenima bilo uobičajeno za plemićke porodice s vilama na Palatinskom brdu da koriste bogate dekorativne elemente kao simbole raskoši i visokog društvenog ranga.

"Mozaici su se obično nalazili na podovima, ali ovaj se nalazi i na celom prednjem zidu i nevjerovatno je očuvan. Osoba koja je naručila pravljenje mozaika je bila dovoljno bogata da priušti uvoz dragocenih materijala iz cijelog carstva kako bi ukrasila ovu vilu. Do sada nismo pronašli ništa o identitetu ove osobe, ali vjerujemo da će nam dalje istraživanje pomoći da utvrdimo ko je bila ova patricijska porodica", rekao je Marko Rosi, profesor rimskih antikviteta na Univerzitetu Roma Tre, prenosi Tanjug.

Tanjug

 

online