Potresna ispovijest Srbina sa Islanda "Bilo po 80 potresa za pola sata, erupcija vulkana se očekuje svaki dan" :: zoricakusmuk.info ::

Potresna ispovijest Srbina sa Islanda "Bilo po 80 potresa za pola sata, erupcija vulkana se očekuje svaki dan"


Marko Vuković, koji živi 10 kilometara od Grindavika, grada na Islandu koji je evakuisan zbog očekivane erupcije vulkana, a u prethodne dvije nedjelje bio na meti stalnih zemljotresa, kaže da tlo bukvalno ne prestaje da se trese, "kad stane, mi ono, šta bi sad".
 
Oko 10. je bilo najgore, tada je bilo po 60 do 80 potresa u pola sata. Erupcija se očekuje svaki dan, linija magme koja se stvorila, pokazuje da pukotina počinje u moru, a dužine je oko 15-ak kilometara, i da ide kroz centar Grindavika, koji je naselje od oko 4.000 ljudi – priča on za N1.
 
Stručnjaci naglašavaju da je 15 kilometara duga rijeka magme koja teče ispred poluostrva Rejkjanes i dalje aktivna.
 
Opasnost za cijelo poluostrvo
 
Vuković dodaje da „postoji velika opasnost da se ne izlije lava u gradu i ugrozi postrojenje za struju, toplu i hladnu vodu“ za cijelo poluostrvo Rejkjanes, na kojem se nalazi i Grindavik.
 
Podsjeća da su vlasti u posljednja dva dana dozvolile po jednom članu svakog domaćinstva da se vrati nazad i pokupi najosnovnije iz svog doma, kao i da je grad trenutno skroz pust, odnosno da čak ni spasioci nisu u njemu.
 
Navodi i da ako do izlivanja dođe u moru, tada je najmanja opasnost za stanovnike, ali bi taj oblak pepela bio najveći i ugrozio bi avio saobraćaj, prenosi Blic.

Srpska Info

 

online