Haos i barikade na ulicama Njujorka, priprema se hapšenje Trampa :: zoricakusmuk.info ::

Haos i barikade na ulicama Njujorka, priprema se hapšenje Trampa


Barijere su podignute u okviru priprema za prvi krivični postupak protiv nekog predsjednika SAD, dva dana nakon što je Tramp pozvao svoje pristalice da protestuju jer se, kako je naveo, sprema njegovo hapšenje. Te informacije prenijeli su i brojni američki mediji, pozivajući se na procurjeli izvještaj, a u prilog tome govori i činjenica da se širom Njujorka i Vašingtona postavljaju barikade.

Gradonačelnik Njujorka Erik Adams rekao je novinarima da policija prati medije i da vodi računa o situaciji u gradu.

Predstavnici službi za sprovođenje zakona sastali su se nedavno na Menhetnu da bi razgovarali o optužnici protiv Trampa, koja bi mogla da bude podignuta u utorak ili srijedu, kao i o njegovom eventualnom privođenju.

Očekuje se da velika porota kasnije danas ili u srijedu optuži bivšeg Trampa.

Na sastanku u štabu njujorške policije, pored predstavnika tog odeljenja, prisustvovali su predstavnici američke tajne službe, sudski službenici i zvaničnici iz Kancelarije okružnog tužioca Menhetna Alvina Brega.

„Razgovaraćemo o tome kako da privedemo Trampa“, rekao je izvor iz istrage za američke medije, navodeći da odluka još nije donijeta.

Tramp: Sprema se moje hapšenje, izađite na ulice

Reagujući na izvještaje koji su procurili u medije, bivši američki predsjednik rekao je da ima informacije da se sprema njegovo hapšenje i pozvao pristalice na protest.

Tramp je rekao da „nezakonito curenje informacija“ iz kancelarije okružnog tužioca Menhetna ukazuje na to da će biti uhapšen, ali nije precizirao kakve će optužbe biti. On je zatim na svojim društvenim mrežama pozvao pristalice da izađu na ulice – „Protest, vratite našu zemlju“.

Kada zapečaćena optužnica bude dostavljena sudiji, kancelarija tužioca će razgovarati o Trampovoj predaji sa njegovim braniocem, rekao je neimenovani sudski zvaničnik, navodeći da će, ukoliko se Tramp ne preda, za njim biti raspisana poternica.

Da li će Tramp biti optužen

Ranije ove godine, okružni tužilac Njujorka Alvin Breg osnovao je veliku porotu da ispita da li postoji dovoljno dokaza za pokretanje krivičnog gonjenja protiv bivšeg predsjednika zbog novca isplaćenog Stormi Danijels.

On je osoba koja će odlučiti da li će biti podignuta optužnica ili ne.

Velika porota se održava iza zatvorenih vrata, a formira je tužilac da utvrdi da li ima dovoljno dokaza za podizanje optužbi u slučaju.

Ako optužnica bude podignuta, to bi bio prvi krivični postupak ikada pokrenut protiv bivšeg američkog predsednika.

Zašto je Tramp na udaru

Naime, 2016. godine, tokom posljednjih sedmica prve Trampove predsjedničke kampanje, 130.000 dolara navodno je isplaćeno porno zvezdi Stormi Danijels, koja je pregovarala o medijskom istupu, kako bi obznanila tvrdnje o seksualnoj vezi koju je imala sa Trampom deceniju ranije.

Njegov sadašnji advokat kaže da je Tramp pozvan da svjedoči pred njujorškom porotom, ali da ne planira to da učini.

Isplate su išle preko Trampovog bivšeg advokata Majkla Koena, koji je na sličan način isplatio jednu drugu ženu – sve po Trampovim instrukcijama.

Tramp je negirao bilo kakvu seksualnu vezu sa Danijels otkako su se optužbe pojavile 2018. godine.

Advokat Koen je optužen na osnovu više optužbi, odslužio je zatvorsku kaznu i otpušten je iz advokatske komore.

U međuvremenu, Danijels se srela sa tužiocima sa Menhetna, odgovarala je na njihova i pitanja i spremna je da svjedoči, poručio je preko Tvitera njen advokat Klark Bruster.

Kako je sve počelo

Stormi Danijels, čije je pravo ime Stefani Kliford, rekla je da je Trampa upoznala na dobrotvornom golf turniru 2006. godine.

Navela je da je par imao seksualni odnos u hotelskoj sobi na jezeru Taho, a tadašnji Trampov advokat te optužbe je tada „oštro“ demantovao.

Trampova supruga, Melanija, koja se tada porodila, nije bila na golf turniru, piše nova.rs.

Nezavisne

 

online