Podstanari u Njemačkoj na udaru novog zakona, cijene najma mogle bi jako skočiti :: zoricakusmuk.info ::

Podstanari u Njemačkoj na udaru novog zakona, cijene najma mogle bi jako skočiti


Prošle je sedmice Evropski parlament izglasao strože propise vezane za energetsku efikasnost. Na primjer, zgrade bi trebale postizati određene razrede energetske efikasnosti na isti način kao npr. kuhinjski uređaji.

U svojoj srži, prijedlog Evropske komisije ima za cilj uskladiti građevinski sektor EU-a s klimatskom neutralnošću. Do 2050. godine sve bi zgrade trebale biti bez štetnih emisija, navela je Evropska komisija svoj cilj.

Za nove zgrade stoga treba važiti sledeće: Nove javne zgrade moraju biti tzv. zgrade s nultom emisijom od 2027. godine, a sve ostale (privatne) nove zgrade od 2030. godine, piše Fenix magazin.

Prema Njemačkom građanskom zakoniku (BGB) stanodavci zapravo mogu povećati godišnju najamninu za osam posto zbog “troškova nastalih za stan”. Zbog toga se vlasnici kuća suočavaju s visokim troškovima, a novim propisima pogođeni su i podstanari.

Ograničavanje dodatnih troškova za podstanare

BGB takođe navodi da je takozvana gornja granica za podizanje najma tri evra po kvadratnom metru unutar šest godina.

Ako su troškovi modernizacije veći, oni se ne smiju prenijeti na podstanara. Ako je najam bio manji od sedam evra po kvadratnom metru, najam se smije podići za samo dva eura.

Brojni su i propisi koje iznajmljivači moraju uzeti u obzir prilikom renoviranja stambenog objekta, odnosno modernizacije.

Dok su ulaganja koja bi kuću učinila pogodnijom za život (povećanje energetske efikasnosti ili smanjenje potrošnje vode) dopuštena, to se ne odnosi na luksuzne renovacije.

Osim toga, podstanari moraju biti obaviješteni najmanje tri mjeseca prije početka građevinskih radova, kao i o očekivanom povećanju najma.

Stanodavci mogu troškove renoviranja prenijeti na podstanare

Predsednik udruženja podstanara u Njemačkoj Lukas Siebenkotten za njemačke je medije rekao kako bi se u budućnosti visoki troškovi obvezne modernizacije mogli prenijeti u potpunosti na stanare.

“Troškovi skupih renoviranja na kraju bi mogli u potpunosti završiti na podstanarima. Mogući su dodatni troškovi od 200 eura”, rekao je Siebenkotten, prenosi Fenix.

Njemački mediji su iznijeli nekoliko primjera onoga što očekuje podstanare u Njemačkoj:

30.000 eura košta renoviranje stana od 80 kvadratnih metara.

Osam posto (2.400 eura) može se prenijeti na podstanara.

2.400 eura izračunato na godinu dana je oko 200 eura većeg mjesečnog najma.

Još jedan primjer Stiftung Warentest:

100.000 eura košta obnova zgrade od 1.000 kvadratnih metara s ukupno deset stanova.

Osam posto (8.000 eura) može se prenijeti kroz stanarinu.

Najam raste za osam eura po kvadratnom metru.

U stanu u zgradi od 100 kvadratnih metara dodatna najamnina iznosi 800 eura godišnje – što je gotovo 67 eura mjesečno.

N1

 

online