Evropa neprestano balansira na ivici sukoba sa Rusijom :: zoricakusmuk.info ::

Evropa neprestano balansira na ivici sukoba sa Rusijom


Evropa neprestano balansira na ivici sukoba s Rusijom, a posredni sukob je praktično već u toku, jer Zapad isporučujue sve smrtonosnije oružje Kijevu i može doći čak i do slanja "mirovnjačke vojske" u Ukrajinu, izjavio je premijer Mađarske Viktor Orban.

Prema njegovim riječima, zemlje Evrope "kao mjesečari na krovu“ stalno balansiraju na ivici sukoba s Rusijom.

- Ako isporučuješ oružje, ako daješ satelitske informacije, ako obučavaš vojnike jedne od sukobljenih strana, ako finansiraš rad cijelog državnog aparata, ako protiv druge strane uvodiš sankcije, šta god da govoriš, ti učestvuješ u sukobu, za sada posredno - rekao je Orban tokom govora posvećenog rezultatima 2022. godine.

On je podsjetio da je, na primjer, Njemačka počela od isporuka šljemova Ukrajini.

- Nastavili su isporučivanjem nesmrtonosnog oružja, sada šalju tenkove, i već su na dnevnom redu borbeni avioni, a uskoro ćemo čuti i o takozvanim mirovnjačkim snagama - rekao je Orban.

On je naglasio da je jedini pravilan izlaz za Mađarsku da se drži podalje od sukoba jer se on događa "između dva slovenska naroda" i nije blizak Mađarima.

Sukob u Ukrajini završiće se pregovorima Rusije i SAD

Sukob u Ukrajini može da se završi samo pregovorima Rusije i Sjedinjenih Američkih Država, to će se neizbježno dogoditi, a što se kasnije dogodi, to će cijena biti veća, smatra Orban.

- Znamo da te pregovore neće voditi Rusi i Ukrajinci. Mir će nastupiti kada pregovore povedu Amerikanci i Rusi jedni s drugima. To će se neizbježno dogoditi, ali što se kasnije bude dogodilo, to će veću cijenu morati da plate svi - rekao je Orban tokom govora posvećenog rezultatima 2022. godine.

Orban je, takođe, istakao da mađarska vlada ne smatra da Rusija narušava bezbjednost Mađarske i cijele Evrope.

- Vlada Mađarske se ne slaže s hipotezom da Rusija ugrožava bezbjednost Mađarske i cijele Evrope. Kada je riječ o atomskom oružju situacija je takva da sukob u Ukrajini ne povećava i ne smanjuje rizik od njegove upotrebe - izjavio je Orban.

Sputniknews

 

online