Velika zimska oluja ove nedjelјe u SAD; Moguće temperature od minus 45 stepeni :: zoricakusmuk.info ::

Velika zimska oluja ove nedjelje u SAD; Moguće temperature od minus 45 stepeni


Velika zimska oluja koja će zahvatiti SAD ove nedjelje mogla bi dijelovima zemlje da donese najhladniji Božić u posljednje četiri decenije, saopštili su metereolozi.

Zahlađenje koje se događa "jednom u generaciji" i koje je počelo na pacifičkom sjeverozapadu u utorak, prije nego što se pomjerilo na istok, postaće "ciklon bomba" do petka, prenosi Bi-Bi-Si.

Više od 90 miliona ljudi širom 37 država je pod upozorenjem na zimske vremenske prilike.

Očekuje se da će zimska oluja Eliot donijeti najhladniji Božić na Srednjem zapadu od kasnih 1980-ih, prema prognozama koje citiraju američki mediji.

Predviđa se da će čak i Florida, sunčana država, doživjeti najhladniji Božić u posljednjih 30 godina.

Nacionalna meteorološka služba (NWS) navela je u saopštenju da su do kraja ove nedjelje u nekim dijelovima zemlje moguće temperature od minus 45 stepeni Celzijusa.

NWS navodi da se to događa jednom u generaciji, dodajući da se na području Velikih jezera očekuje da će njen pritisak dosegnuti ekvivalent uragana kategorije 3.

Guverneri Kentakija i Sjeverne Karoline proglasili su vanredno stanje, a očekuje se da će snježni uslovi i ledeni putevi dovesti do haosa u saobraćaju ovog vikenda.

Stotine letova iz Denvera i Čikaga je već otkazano, a Čikago je upozoren da se pripremi za jake snježne padavine koje počinju danas i koje će biti praćene udarima od 80 kilometara na čas.

Kako se oluja bude razvijala, meteorolozi predviđaju da će se pretvoriti u "ciklon bombu".

"Ciklon bomba" je naziv za oluju koja se brzo pojačava, sa centralnim vazdušnim pritiskom koji pada na najmanje 24 milibara za 24 sata.

Takve oluje nazivaju se "ciklon bombama" zbog eksplozivne snage uzrokovane brzim padom pritiska.
 
Tanjug
 

 

online