EU postigla dogovor - gornja granica cijene gasa 180 evra po megavat-času :: zoricakusmuk.info ::

EU postigla dogovor - gornja granica cijene gasa 180 evra po megavat-času


Ministri energetike zemalja Evropske unije postigli su dogovor o gornjoj granici cijene gasa, objavio je danas na Tviteru portparol Češke, koja predsjedava rotirajućim predsjedništvom EU.
Dogovor je uslijedio nakon višenedjeljnih pregovora o ovoj hitnoj mjeri koja je podijelila mišljenja u cijelom bloku, koji pokušava da ukroti energetsku krizu.

Prema zvaničnicima i dokumentu u koji je Rojters imao uvid, ministri energetike članica EU složili su se da se gornja granica cene gasa aktivira kada referentna cena premaši 180 evra po megavat-času.

Gornja granica cene gasa u EU bi počela da se primenjuje ako cene na terminskom trgovanju na holandskom gasnom čvorištu TTF pređu nivo od 180 evra po megavat času tokom tri dana uzastopno, prema dokumentu u kojem se detaljno opisuje sporazum.

Ograničenje može da se aktivira od 15. februara nadalje i u početku se neće primjenjivati na vanberzansko trgovanje (OTC), piše u dokumentu.

Tri evropska zvaničnika izjavila su da je Njemačka - koja je bila skeptična po pitanju ograničenja cijena - glasala danas za podršku dogovoru EU, uprkos tome što je izrazila zabrinutost da će ta mjera uticati na sposobnost Evrope da privuče isporuke gasa na cjenovno konkurentnom globalnom tržištu.

Njemačka i druge zemlje koje su skeptične prema ograničenju cijene zatražile su dodatne mjere zaštite kako bi osigurale da ogranićenje bude suspendovano ako bude imalo negativne posljedice, prenosi britanska agencija.

Tanjug

 

online