KROMPIR STRADAO, ŠLJIVA DESETKOVANA: Niske temperature ostavile štetu na usjevima i u voćnjacima u Srpskoj :: zoricakusmuk.info ::

KROMPIR STRADAO, ŠLJIVA DESETKOVANA: Niske temperature ostavile štetu na usjevima i u voćnjacima u Srpskoj


Niske temperature i sneg koji su zahvatili pojedine dijelove Srpske prethodnih dana sigurno su ostavili štete na voćkama i na usjevima povrća, a vrijeme će tek pokazati koliko će rod biti desetkovan, kažu poljoprivredni proizvođači.
 
U većem dijelu aprila smo imali natprosječne temperature, nekoliko dana i ljetne, što je uticalo da usjevi niknu prije vremena, i da voćke procvjetaju ranije. Nakon toga je uslijedio hladni talas - u zapadnim dijelovima i u višim predjelima u Srpskoj padao je snijeg, a jutra su bila ledena, ponegdje i u minusu i sa mrazom.
 
Predsednik Udruženja voćara regije Prijedor Mladen Marjanović kaže da su vremenske neprilike sigurno ostavile traga na voćkama.
 
- Trenutno ne možemo procijeniti kolika je šteta, za nekoliko dana, sedmicu, znaćemo na čemu smo. Nakon hladnog jutra proteklog vikenda primijetili smo promjene na nekim sortama šljive, došlo je do izmrzavanja plodova. Takođe, dio jagoda koje su bile u cvijetu je oštećen niskim temperaturama. I mraz sredinom aprila je napravio štetu - rekao je Marjanović za "Novosti".
 
Dodaje da je na pojednim parcelama bilo mraza, a na primjer samo na nekoliko kilometara udaljenosti od tog područja, nije ga bilo.
 
Krompir zasađen u Hercegovini je stradao prethodnog vikenda, jer je temperatura pala ispod nule. Biljke su bile pokrivene bijelim pokrivačem od zaleđene rose, takozvanom slanom.
 
- Imali smo proteklih jutara minus. Zasađeni krompir koji je tek nikao je u potpunosti uništen. U Ljubinju se veliki broj proizvođača bavi uzgojem krompira, zasađen je na oko 40 hektara, pa je šteta ogromna. Moguće je omladiti krompir, ali za to će biti dosta vremena. Površine na kojima su zasađeni tikvica, boranija, rasadi paradajza i paprike takođe su oštećeni, kao i zasađene lubenice i dinje - rekao je referent za poljoprivredu u Ljubinju Dragoljub Sorajić.
 
Povrtari u Semberiji i Lijevče polju čekaju naredne dane da se vidi koliko su štetu pretrpeli od niskih temperatura. Povrtarske kulture u plastenicima nisu oštećene niskim temperaturama.
 
- Što se tiče otvorenog područja, biljke stagniraju, i ne izgledaju dobro. Međutim, ne možemo govoriti o nekom većem uništenju. Ove niske temperature ne pogoduju ničemu, a povrću ponajmanje. Ono što je rasađeno u plastenicima čeka više temperature. Ako narednih dana bude mraza, imaćemo ozbiljan problem - kaže predsednik Udruženja povrtara u Srpskoj Darko Ilić.
 
Vatrom protiv hladnoće

Metoda paljenja vatre u voćnjacima ne daje rezultate, kaže Mladen Marjanović.
 
- Tako se nekada radilo i nije bilo posebnih rezultata. Jedino što je efikasno su antifrost sistemi, međutim, to je dosta skupa investicija. Problem za nas voćare je i činjenica da nijedna osiguravajuća kuća ne želi da osigura voćnjake od šteta nastalih mrazom - rekao je Marjanović.

Novosti

 

online