Kad će početi da padaju cijene osnovnih životnih namirnica? :: zoricakusmuk.info ::

Kad će početi da padaju cijene osnovnih životnih namirnica?


Trgovci izbjegavaju niže marže osnovnih životnih namirnica.
 
Lista povoljnih proizvoda biće proširena, obećavaju u Ministarstvu trgovine Republike Srpske. Vjeruju da su stali na kraj  namjerama trgovaca da izbjegnu ograničavanje marže zbog manje ili veće gramaže. 
 
Za sva pakovanja, između ostalih, ograničena je marža na hranu za dojenčad i bebe, brašno, hljeb. U izradi uredbe osluškivali su sva upozorenja.
 
"Ova uredba stupa osmog dana od objave u Službenom glasniku i vrijediće do 30.6. Ukupno je 29 različitih artikala, različitih gramaža. Udruženja za zaštitu potrošača, kako su pokušavali neki na neki način da izbjegnu uredbu Vlade Republike Srpske. Iz tog razloga smo dorađivali ovu uredbu", rekao je Denis Šulić, ministar trgovine i turizma Srpske.
 
Obaranje cijena za oko 500 proizvoda ipak nije dovoljno, smatra predsjednik Pokreta potrošača Republike Srpske. Uz to je, smatra, potrebno uvesti diferencijalni PDV na osnovne životne namirnice, ali i smanjiti cijene komunalnih usluga i režija na šta prosječan građanin prvo izdvaja novac. U to slučaju, ostatak je, kaže, često nedovoljan i za nabavku neophodnih životnih namirnica i lijekova.
 
"To treba posmatrati kao prvi korak koji treba uraditi. Naš potrošač kada ulazi u prodavnicu, on plaća maloprodajnu cijenu, koja iznosi onoliko koliko se od njega zahtijeva da plati. Kada su u pitanju porezi, prvo sa nivoa BiH, sa nivoa Republike Srpske, odustajati od određenih poreskih davanja", kaže Ostoja Kremenović, predsjednik Pokreta potrošača Republike Srpske.
 
Sljedeća uredba trebalo bi da ograniči cijene nafte i naftnih derivata. Kupci često žale na visoke cijene. Nisu im od pomoći ni sva udruženja koja bu trebalo da ih zastupaju. Predsjednik samozvanog udruženja za zaštitu potrošača Reakcija, Dejan Srdić, poručio je da nedjelja nije dan kada on niti članovi brinu o potrošačima. Za utjehu, više je onih koji su oslonac kupcima. Dokazuju to i cijene mnogih proizvoda koji su u Republici Srpskoj jeftiniji nego u drugom entitetu.

Atvbl.rs

 

online