Prijava porodice Milenka Tomića Ombudsmenu za ljudska prava BiH protiv OJT Bijeljina - Da li se neki dokazi “drže u ladici”?! :: zoricakusmuk.info ::

Prijava porodice Milenka Tomića Ombudsmenu za ljudska prava BiH protiv OJT Bijeljina - Da li se neki dokazi “drže u ladici”?!


Milenku Tomiću (62), bokserskom treneru iz Bijeljine, kojeg terete da je obljubio četrnaestogodišnjakinju koju je trenirao, Okružni sud u Bijeljini izrekao je početkom februara 2024. godine mjere kućnog pritvora, što podrazumijeva zabranunapuštanja adrese stanovanja.
omićeva porodica tvrdi da se vodi neosnovana hajka protv Milenka Tomića, te su uputili ombudsmenu za ljudska prava BiH prijavu "zbog povrede ljudskih prava od strane OJT I Okružnog suda Bijeljina".
Tekst prijave prenosimo u cijelosti:
"Javnost je tokom prethodne dvije godine veoma “stručno”, dobro organizovano i tendenciozno „upoznavana“ sa “optužnicom o obljubi maloljetnog djeteta“ koja je podignuta protiv g. Milenka Tomića dugogodišnjeg sportiste i sportskog radnika, čovjeka koji je svoj život nesebično posvetio sportu I mladima.
Međutim, kreatorima ove medijske hajke je “promaklo” da određene detalje podijele sa javnošću, te su umjesto kompletne istine, podijelili samo njima interesantan „dio istine“, ne obazirući se na njegov život, karijeru i nanesenu štetu i bol, te sve to njegovoj porodici, djeci, unukama, itd. Iako je sve to u suprotnosti sa zakonom, s obzirom da Milenko Tomić nije ni prvostepeno osuđen, a kamoli pravosnažno niti je njegova krivica dokazana.
Milenko Tomić je u momentu donošenja odluke o lišavanju slobode bio u Beogradu i bio je obaviješten o tome za šta je osumnjičen i da će biti lišen slobode. Istog momenta se uputio iz Srbije ka Bijeljini i dobrovoljno se predao organima vlasti I “pravdi”, kako bi dokazao svoju nevinost, ne sluteći da će NEKO već organizovati medijsku hajku kao pripremu za suđenje, te su ga u roku od pola sata, koliko je potrebno od graničnog prelaza Rača, do zgrade okružnog suda u Bijeljini dočekali spremni svi mediji za uvođenje na prednji ulaz suda, na sred ulice, kako bi novinari zabilježili to pompezno hapšenje „silovatelja“.
Zašto tužilaštvo nije imalo samopouzdanja u svoje dokaze, pa im je trebala medijska hajka od samog početka?!
Od prvog dana traje uticanje na javnost raznim neistinama insinuacijama, poput te da je on njoj bio trener, da će sinovi prijetiti ili učiniti nešto loše, roditelji oštećene sve vrijeme javno pominju kako će Milenkovi ljudi objaviti nekakve kompromitujuće snimke, pa se ništa od toga svega nije desilo, ali bitno je da se pošalje poruka sa njihove strane I da se Milenko I njegovo okruženje javnosti prikažu kao negativci. Nakon isteka dvije godine pritvora, se donosi sramna, vrlo diskutabilna odluka o kućnom pritvoru, pa opet slijede insinuacije, o njegovom bjekstvu, itd. Konstanto laži I pritisak I uznemiravanje.
Milenko Tomić ni po prvobitnom sumnjičenju, nije osumnjičen niti za seksualni odnos, niti bilo kakvog proganjanje ili bilo šta slično novinskim naslovima.
Roditelji „oštećene“ su prije nego što su prijavili ovaj slučaj advokatu i policiji, prvo ucjenjivali Milenka da im da određenu sumu novca i da zaposli njenu majku, jer su očigledno namirisali žrtvu i šansu da se finansijski poprave, pa kad je on odbio da ispunjava njihove ucjene, znajući da nije ništa uradio, tek tad su ga prijavili.
Za to postoji krivična prijava u Okružnom javnom tužilaštvu, koju je odmah podnjeo M.T. protiv istih, koja već dvije godine stoji u ladici, iako su tri svjedoka potvrdila tu ucjenu uz materijalne dokaze, koji negiraju Milenkovu krivicu, te potvrđuju elemente ucjene. Te dokaze I sud I tužilaštvo dvije godine odbijaju da prihvate.
Ovakvih detalja i propusta ima mnogo, o kojima javnost nije upoznata i koji se ne mogu svi u jednom tekstu pomenuti, niti se smiju javno iznositi.
Milenko Tomić i njegova odbrana su iz poštovanja prema “oštećenoj“ porodici i maloljetnici, te pravosudnim institucijama, te procesu koji je odlukom suda zatvorenom za javnost, sve ovo vrijeme ćutali i uzdali se u zakon Republike Srpske i institucije. Poštovali zakon i odluku suda da se ne smije ništa u javnost iznositi.
Međutim te iste institucije koje su razvlačile suđenje i zakazivale ročišta na svakih mjesec dana ili dva ili više mjeseci, a u samom kraju isteka dvije godine pritvora su zakazivali svaki dan ročišta,i koje su Milenka držale dvije godine u privtoru pod razlogom da postoji bojazan od uznemirenja javnosti, dok su iste te institucije sve vrijeme dobro organizovano uznemiravale javnost!
Iako je sud donio zabranu o uključivanju javnosti u ovaj predmet, Okružno javno tužilaštvo ignoriše tu odluku i nezakonito izvještava o ovom slučaju.
Postavlja se pitanje zašto? Zašto ako imaju jaku optužnicu koju su za dvije godine valjda trebali dokazati na sudu?
Takođe, postavlja se često pitanje, ko stoji iza svega ovoga?
Ukoliko je ta optužnica toliko čvrsta, zar se za dvije godine nije mogla donijeti bar prvostepena presuda?
Zašto i kome Milenko Tomić toliko smeta?
Zašto baš srbijanski Blic predvodi ovu hajku?
Zašto se vrši pritisak na lokalne portale da pišu o ovome?
Zašto su odbrani svezane ruke I ne smiju da postavljaju pitanja svjedocima koja oni žele?
Zašto Milenko Tomić nema zakonsko pravedno suđenje?
Zašto je bilo toliko bitno napraviti medijsku podršku?
Zašto je toliki pritisak izvršen na sud, da ne može da radi svoj posao regularno I objektivno?
S obzirom da je na ovakav gnusan način ukaljano ime i život Milenka Tomića, te je očigledno da postoje tendenciozni pritisci I namjera da se uništi lik I djelo Milenka Tomića, obraćamo Vam se da reagujete u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima I slobodama I radite ono za šta se predstavljate da ste nadležni.

 

online