Visoke cijene poslovnih prostora nisu umanjile potražnju :: zoricakusmuk.info ::

Visoke cijene poslovnih prostora nisu umanjile potražnju


Cijene iznajmljivanja poslovnih prostora više su za pet do deset odsto u odnosu na prethodnu godinu, ali potražnja je i dalje povećana, saglasni su sagovornici "Nezavisnih novina".

Naime, kako navode iz agencija za nekretnine, u najvećem gradu Republike Srpske povećana je potražnja za manjim poslovnim prostorima.

Iz agencije za nekretnine "Facom" iz Banjaluke kazali su za "Nezavisne novine" da građani poslovne prostore uglavnom traže u centralnim dijelovima grada.

"Građani su najviše zainteresovani za poslovne prostore u centru grada, a najviše traže prostore za kancelarije, butike, kao i prostore koje imaju izloge", kazali su iz ove agencije.

Kako navode, cijene su u odnosu na prošlu godinu veće od 100 do 150 KM, ali kako dodaju, ove cijene se odnose na ukupnu površinu prostora koja se izdaje.

"Cijene prostora zavise od mnogo faktora, neki od njih su svakako lokacija, kvadratura, pozicija. Kada poredimo s prethodnom godinom, cijene su veće od 100 do 150 KM, ali svakako imamo povećanu potražnju", navode iz ove agencije.

Kako dodaju, prostori sa izlogom su skuplji.

"Kada je riječ o većim prostorima, tu postoji veća procedura oko iznajmljivanja", navode oni.

U Banjaluci je povećana potražnja za manjim prostorima, dok je u Prijedoru sasvim druga situacija, jer je u ovom gradu povećana potražnja za većim poslovnim prostorima.

Dragan Gruban iz Agencije za nekretnine "Agent Enex" iz Prijedora kaže za "Nezavisne novine" da se u Prijedoru najviše traže poslovni prostori od oko 200 kvadratnih metara.

"Veći poslovni prostori u samom centru grada su površine od 100 do 250 kvadratnih metara. U godini koja je iza nas bili su popularni manji prostori, gdje su većinom otvarane male zanatske radnje i njihova cijena zakupa je bila u centru od 25 do 40 KM po  kvadratu, a sada su više traženi veći poslovni prostori, a manji se zatvaraju", kazao je Gruban.

Prema njegovim riječima, u Prijedoru je veoma specifična situacija.

"U Prijedoru je specifična situacija s tim u vezi, uglavnom se otvaraju ili preseljavaju u veće poslovne prostore, gdje cijena zakupa ide od 35 KM do 55 KM po kvadratnom metru, ali tu su i prodajni prostori koji se zakupljuju i za prodajne djelatnosti", kazao je Gruban.

Kako je dodao, većina manjih poslovnih prostora prelazi u tržne centre, gdje im je kirija veća, ali tu je i veća koncentracija ljudi.

Takođe, kako dodaje, cijene se nisu značajno mijenjale, odnosno u poređenju s prošlom godinom više su pet do deset odsto, ali ništa preko toga.

"U glavnoj centralnoj ulici u Prijedoru ima manjih poslovnih prostora koji su prazni, jer nerijetko se neko odluči da iznajmi 25 kvadrata za neku djelatnost, tu ne može biti prodaja odjeće, može biti neko osiguravajuće društvo, ali oni to sada rade u sklopu tehničkih pregleda, dok, na primjer, mikrokreditne organizacije traže veće lokale sa parkingom", kazao je Gruban.

Nezavisne

 

online