Višković najavio: Kontrole cijena će biti brutalne :: zoricakusmuk.info ::

Višković najavio: Kontrole cijena će biti brutalne


Nakon što je Zora Vidović, ministrica finansija Republike Srpske jutros kazala da su poskupljenja roba i usluga u Republici Srpskoj neopravdana, i da će nadležni organi krenuti u kontrole kako bi pronašli ko zloupotrebljava poskupljenja zbog povećanja minimalca u Srpskoj, sa još žustrijim tonom o ovoj temi obratio se Radovan Višković, predsjednik Vlade RS, koji je poručio da su naređene "brutalne kontrole" privrednih subjekata.

"Republičkom Inspektoratu naređena je brutalna kontrola onih koji neopravdano povećavaju cijene robe, proizvoda i usluga, a pravdaju to povećavanjem minimalca u Srpskoj. Kontrola će biti brutalna jer smatramo da mnogi neopravdano dižu cijene. Ne može se desiti da je u Srpskoj mlijeko skuplje nego u Italiji i slično. Dakle, hoćemo da vidimo šta je razlog", rekao je Višković.

On je upoređujući Italiju i Srpsku, kazao i kako u Republici u odnosu na državu na Apeninima, nisu veći ni minimalac, ni prosječna plata, niti cijena goriva, kao ni porezi i doprinosi.

"Pa, zbog čega je onda skuplje kod nas nego tamo? Zato idemo i u novu fiskalizaciju i borbu sa sivom zonom jer imam osjećaj da se pojedinci, koristeći situaciju, enormno bogate. Tome ćemo, budite sigurni, stati u kraj", naglasio je Višković.

Dodao je da je podizanje minimalca u Srpskoj sa 700 na 900 KM usmjereno u smislu suzbijanja sive zone i "davanja takozvanih koverata radnicima".

Višković je rekao da su javne firme iz sfere komunalne infrastrukture najviše pogođene podizanjem minimalca, te da bi oni subjekti koji nelegalno rade najviše voljeli da se ukinu porezi i doprinosi, i da ne plaćaju plate.

"Ali, radnici trebaju prije svega njima, isto kao i Republici i Vladi", rekao je Višković.

On je dodao da bi neki poslodavci zatvorili svoje pogone, čak i da je smanjen minimalac, jer su im sa Zapada smanjene narudžbe.

"Ali, to ne smije i ne treba da plaća običan čovjek, odnosno radnik i građanin Srpske", naglasio je Višković.

Nezavisne

 

online