Širom Srpske organizovan doček pravoslavne Nove godine :: zoricakusmuk.info ::

Širom Srpske organizovan doček pravoslavne Nove godine


Srpska, Ruska, Gruzijska pravoslavna crkva, Sveta Gora i Jerusalimska patrijaršija, koje poštuju julijanski kalendar, dočekaće Novu godinu u ponoć između subote i nedjelje, 13. i 14. januara.

Za doček pravoslavne Nove godine u najvećem gradu Republike Srpske, Banjaluci, sve građane i mnogobrojne posjetioce i ove godine očekuje etno spektakl.

U izuzetno bogatom programu, koji počinje sutra uveče, nastupiće članovi pjevačkih grupa kulturno-umjetničkih društava "Pelagić" i "Čajavec", "Sveti Sava", "Piskavica", Muzički atelje Jelene Stanišić, Damjan Vračar, Balkan koncept orkestar, te mladi sugrađanin Danilo Milosavljević.

Zvijezde večeri na dočeku pravoslavne Nove godine biće etno pjevačica Danica Krstić i glumac i pjevač Milan Vasić, a u okviru programa te večeri nastupiće i Trubački orkestar "Barka Bras".

Bijeljini doček pravoslavne Nove godine biće organizovan na gradskom trgu, gdje će stanovnici Semberije i okoline moći da uživaju uz grupu "Legende" i lokalni bend "Štrajk".

Za sve koji na otvorenom odluče da dočekaju ulazak u novo ljeto prema julijanskom kalendaru, biće posluživano kuvano vino. Ugostiteljski objekti i u ovoj prazničnoj noći radiće neograničeno.

Na Trgu pravoslavlja u Derventi doček pravoslavne Nove godine biće uz nastup Jelene Tomašević, kojem će prethoditi i bogat program za djecu.

Organizator dočeka je Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta" iz Dervente, uz podršku Turističke organizacije grada i Narodne biblioteke "Branko Radičević", a uz pokroviteljstvo Gradske uprave. Tradicionalno, prije ponoći u Sabornom hramu Uspenja Presvete Bogorodice biće služen moleban.

I u Šamcu na Gradskom trgu biće organizovan doček pravoslavne Nove godine. Program počinje u 22.00 časa, planiran je nastup Mine Kostić, dok je za ponoć predviđen vatromet.

U opštinama Pale i Istočno Novo Sarajevo biće organizovan doček pravoslavne Nove godine na otvorenom. Na Studentskom trgu u Palama od 22.00 časa biće održan koncert pjevačice etno, duhovne i rodoljubive muzike Danice Crnogorčević, dok će od 21.00 čas nastupiti sestre Milica i Maja Stanišić i Muzički ansambl "Pale".

Na Trgu Republike Srbije u Istočnom Novom Sarajevu od 22.00 časa nastupiće beogradska grupa "Piloti". Za posjetioce će biti obezbijeđeno besplatno kuvano vino.

I na Trgu patrijarha Pavla u Brodu organizovan doček uz koncert, kuvano vino i čaj, te vatromet, najavljeno je iz lokalne Turističke organizacije.

Koncert pjevačice Rade Manojlović počeće u 21.00 čas. Proslavu Nove godine organizuje Turistička organizacija opštine Brod, pod pokroviteljstvom lokalne zajednice.

Trebinju je većina ugostiteljskih objekata priredila bogat program za domaće stanovnike i posjetioce povodom pravoslavne Nove godine, dok doček na otvorenom nije planiran, izjavila je direktor trebinjske Turističke organizacije Mirjana Putica.

Ona je rekla da očekuje da će Trebinje i za doček pravoslavne Nove godine biti puno i da će svi moći da odmore i uživaju u tom gradu i sadržajima koje nudi, kao i brojnim restoranima, kafićima i ostalim ugostiteljskim objektima.

Pravoslavna Nova godina u Milićima večeras će biti dočekana proslavom na Trgu rudara, gdje posjetioce očekuju muzika uživo, posluženje i vatromet. Program će početi u 21.00 čas.

Doček pravoslavne Nove godine na otvorenom večeras će biti organizovan u Doboju i Stanarima, dok je građanima Petrova i Teslića organizovan doček u zatvorenom.

Dobojlije će novogodišnju noć u Parku narodnih heroja provesti uz orkestar Stefana Miloševića i pjevačicu Stanojku Mitrović - Ćanu, a u ponoć je predviđen vatromet.

Koncertom, koji počinje u 20.30 časova, ujedno će u Doboju biti završena manifestacija "Zimska čarolija".

Iz Opštinske uprave Stanari potvrđeno je da će, uz kuvano vino i čaj, od 21.00 čas mještane na platou ispred Opštinske uprave zabavljati grupa "Deminutiv" i pjevačica Maja Marijana.

Iz Opštinske uprave Teslić su naveli da će tradicionalno povodom pravoslavne Nove godine u Spomen-hramu Svete Trojice u Tesliću biti služen moleban.

Iz Opštinske uprave Petrovo rečeno je da se doček pravoslavne Nove godine organizuje u Domu kulture u Kakmužu od 19.00 časova, uz muzički program, kuvano vino i pođelu paketića za najmlađe.

Na Trgu Mladena Oljače u Novom Gradu večeras će biti organizovan doček pravoslavne Nove godine, uz koncert pjevača Peđe Medenice. Program počinje od 22.00 časa, a početak Nove godine označiće vatromet, dok će čestitku građanima uputiti načelnik opštine Miroslav Drljača.

Radio Televizija Republike Srpske pripremila je bogat novogodišnji program za doček pravoslavne Nove godine.

Sa vama se družimo i u Otvorenom prazničnom programu posvećenom ovom prazniku. Program počinje sutra u 20 časova i 10 minuta.

RTRS

 

online