OJT i glavni tužilac Olga Pantić umjesto objašnjavanja propusta zastrašuje novinare - u ovom slučaju mene Zoricu Kusmuk?! :: zoricakusmuk.info ::

OJT i glavni tužilac Olga Pantić umjesto objašnjavanja propusta zastrašuje novinare - u ovom slučaju mene Zoricu Kusmuk?!


Taman kada pomislim da Glavni okružni javni tužilac Olga Pantić ne može ići niže u postupcima, Pantićeva me demantuje i neugodno iznenadi.
Tako je bilo i jutros, u 9.54 kada sam, umjesto odgovora na pošteno postavljeno pitanje da li je moguće da OJT U Bijeljini nije tražilo pritvor za Rada Janjetovića zvanog Jabuka, koji je nedavno, ispred Svadbenog salona „Exkluziv“ u Bijeljini nanio veći broj uboda nožem dvojici lica, od kojih se jednom licu još uvijek bore za život (iz UKC Banja Luka prebačen hitno u Beč) dobila sam opširan mejl koji doživljavam kao zastrašivanje i sprečavanje mog daljeg rada kao novinara.
Iz OJT na čijem čelu je Olga Pantić, saopšteno mi je da se Okružno javno tužilaštvo obratilo Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH u vezi, kako je navedeno „novinarskih neistina”, “plasiranja i uznemiravanja javnosti” koje, kako se tvrdi, činim kao “novinar pojedinac”. Obratite pažnju na ovu konstrukciju - ,,novinar pojedinac“.
U istoj rečenici se najavljuje i moj krivični progon upotrebom iskaza: “što su nadležni organi preuzeli na dalje procesuiranje”, a potom najavljuje vjerovatno uskraćivanje bilo kakvih odgovora iz OJT Bijeljina, osim zvaničnih saopštenja.
Istovremeno se, naredbodavno i kao preduslov za bilo kakvu buduću komunikaciju, traži ,,novinarska legitimacija” i podaci vezani za ,,odgovornog urednika”.Da li je to nova prijetnja mogućim - novim ,,procesuiranjem” ako se ne povučem? Za mene jeste, ja je tako shvatam.
Citiram ovaj dio teksta čiji snimak možete pogledati u prilogu: “Obzirom da smo se obratili VSTS vezano za pisanje novinarskih neistina, plasiranjem i uznemiravanjem javnosti od strane Vas kao pojedinca novinara, a što su nadležni organi preuzeli na dalje procesuiranje, a do tada po uputama VSTS i Udruženja novinara dužni ste u buduće da naznačite izvor informacija koje prenosite, a ukoliko izvor ne želi biti otkriven da istaknete da Vi preuzimate odgovornost za tekst koji objavljujete. Takođe, potrebno je uz Vaš upit da dostaviti važeću novinarsku legitimaciju, kao i sve podatke o uredništvu Vašeg portala (podatke o glavnom i odgovornom uredniku, adresu, kontakt telefon).”
Ali čak i u ovoj najavi budućeg ,,procesuiranja“ iz OJT na čijem čelu je Olga Pantić, saopštena je, najvjerovatnije, samo - nova neistina.
Naime VSTS je na moj pismeni upit negirao tačnost informacije OJT Bijeljina da su me prijavili ovom tijelu, što sam i pretpostavila, obzirom da se VSTS bavi radom tužilaca i sudija, a ne novinara!
Citiram odgovor VSTS: „Poštovana gđo Kusmuk, u vezi sa Vašim upitom, želimo Vas informisati da Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH/Vijeće) nije zaprimilo prijavu koja se odnosi na portal Zoricakusmuk.info. Ono što Vijeće, odnosno Služba za odnose sa javnošću VSTV-a BiH, jeste zaprimila je informacija iz Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini o izazovima sa kojima se ovo tužilaštvo suočava prilikom informisanja javnosti o radu, s ciljem upoznavanja sa istim i iznalaženja najboljih komunikacijskih praksi u budućem radu.“
Ovakav postupak OJT, pod rukovodstvom glavnog tužioca Olge Pantić ne mogu shvatiti nikako drugačije nego kao prijetnju, pokušaj zastrašivanja i ućutkivanja nakon serije tekstova u kojima ukazujem na propuste i nepravilnosti u radu OJT Bijeljina. Od propusta u istrazi, tučenja pa puštanja iz pritvora lica osumnjičenih za saučesništvo u ubistvu uzornog inspektora Nenada Markovića, preko propusta u istrazi uzorka smrti maloljetnog A.K. zbog čega su najvjerovatnije uništeni krucijalni dokazi, do ne traženja pritvora za počinioca teškog nasilja ispred Svadbenog salona „Exkluziv“ …
O pokušaju zastrašivanja obavijestila sam i Danijela Simića, predsjednika Udruženja novinara Republike Srpske, jer ovakav odnos OJT Bijeljina smatram velikim pritiskom na moj novinarski i istraživački rad.
A ko zaista uznemirava javnostt?!
Procijenite sami.
Da li se osjećate sigurnije nakon posljednjih postupaka za koje je odgovorna Glavni (i odgovorni urednik) tužilac Olga Pantić? Ima li procesuiranja za nju kao glavnog i odgovornog urednika? Zna li javnost kako izgleda naš okružni javni tužilac? Ima li on legitimaciju? Onu - javnu.
Koliko puta se Olga Pantić pojavila u javnosti? Zašto do sada nije izašla ni na jednu konferenciju za štampu? Zašto nam nije pojasnila da li su osumnjičeni za saučesništvo u ubistvu inspektora Markovića pretučeni ili ne? Zašto nam javno nije rekla da li je od advokata tih lica traženo da oda povjerljive podatke branjenika? Zašto na medijima nije pojasnila zašto su saučesnici pušteni? Zašto javno ne kaže zašto nema pritvora za nasilnike dok se njegove žrtve bore za život?
Ne, umjesto odgovora i davanja odgovora građanima Glavi (i odgovorni urednik) tužilac Olga Pantić bira duboku ilegalu. Da li je zaista jednostavnije i bezbjednije ovako zaprijetiti novinaru da – ćuti i prenosi samo i samo zvanična saopštenja. I to u cjelosti! Da bira - ili da otkrije izvore ili slijedi ,,procesuiranje“. Da pazi kako se ponaša, šta pita , šta piše?!
Da li se Glavni tužilac OJB Bijeljina Olga Pantić plaši pitanja koja bi joj, možda, neki ,,neodgovorni novinari“ postavili na konferenciji za štampu poput onoga da li je njenog bivšeg muža hapsio baš ubijeni inspektor Marković i to u slučaju pljačke 300 000 KM iz jedne bijeljinske mjenjačnice? Ili - da li je kćerku zaposlila u pravosuđu? Da li joj je sin hapšen i privođen zbog prekomjerne upotrebe sredstava za umirenje? Da li je i njemu namještala zaposlenje uz pomoć nekih političara?
Da li bi bilo još nekih „neodgovornih“ pitanja koja bi izazvala „uznemirenje javnosti“ poput onih o krupnom kriminalu i švercu, o Švajcarskoj …o kojem zna i ona, ali znaju i ,,neodgovorni novinari“.
Znam da zastrašivanje može voditi i u nasilje i napade na novinare. Nadam se da se to neće desiti ovaj put. Kao što znam da u MUP Republike Srpske, kao i u OJT Bijeljina i u sudstvu Republike Srpske i BiH postoje i profesionalci odani svom poslu.
Kao što postoje i oni koji se kriju. Zašto? Zašto se kriju, od koga i od čega?
/objavljujem po prvi put fotografiju Olge Pantić koja živi u ilegali i na Internetu ne postoji njena slika/
Lažno me obavjestili o navodnoj prijavi VSTS-u za plasiranje netačnih informacija i uznemiravanje javnosti

 

online