Oluja "Kiran" protutnjala i Srpskom - vjetar nosio krovove, čupao drveće :: zoricakusmuk.info ::

Oluja "Kiran" protutnjala i Srpskom - vjetar nosio krovove, čupao drveće


Nevrijeme sa jakim vjetrom pogodio je dijelove Republike Srpske. U Bratuncu je vjetar nanio veću materijalnu štetu zgradi Srednjoškolskog centra gdje je povrijeđena učenica. U Sloveniji je nabujala Drava zbog čega su se oglasile i sirene za opasnost od poplava. Na Crnogorskom primorju vjetar je nosio sve pred sobom a talasi su poplavili dijelove obale. U Srbiji olujno nevrijeme najviše je uništilo infrastrukturu u Bajinoj Bašti. U Evropi najjkritičniji je sjever Italije. Meteorolozi upozoravaju -za vikend se očekuju izuzetno jaki udari vjetra.
 

Jak olujni vjetar pogodio je Bratunac.Oštećen je dio stolarije i krov Srednjoškolskog centra .Povrijeđena je učenica koja je nakon ukazane ljekarske pomoći u Zvorniku puštena na kućno liječenje.

- Posljedice su za sad značajne u smislu da nam je vjetar izbio kompletan jedan stakleni portal u učionici i tom prilikom je povrijeđena djevojčica Oštećenja su isto tako vidljiva i evidentna na krovnoj površini i škole i sportske dvorane  -rekao je Dragan Prodanović, direktor SŠC Bratunac.

Pod udarima vjetra u Srebrenici su oborena stabla a pričinjena je i materijalna šteta na pojedinim objektima. Više sela na području istočne Hercegovine ostalo je bez električne energije. Oluja nije zaobišla ni banjalučku regiju. Vjetar je čupao stabla, nosio dijelove fasada, krovova.

- Čekamo da se vrijeme smiri da bi mogli da pomognemo ljudima da skinemo taj dio lima koji prijeti u slučaju nekog ozbiljnijeg vjetra da padne na prolaznike ili stanare - kaže Miroslav Malinić, komandir Vatrogasne brigade Banjaluka.

Meteorolozi upozoravaju- novi udari oluje i kiše očekuju se u noći sa subote na nedjelju.

- Već sutra uveče možemo ponovo očekivati jak olujni jugo koji će tokom noći jačati pa ćemo imati jake udare vjetra - rekla je Anđela Vućićević, meteorolog u Republičkom hidrometeorološkom zavodu.

U regionu najviše štete pretrpjele su Slovenija i Hrvatska. U splitskom području oštećeni su objekti uz more. Zbog naglog porasta vodostaja na Dravi u mjestima Dravograd i Vuzenice oglasile su se sirene upozorenja.

Oluja Kiran koja je pogodila sjeverozapadnu Evropu sa jakim pljuskovima i udarima vjetra do 200 kilometara na čas, odnijela je najmanje 7 žrtava . Oštećene su zgrade, zatvorene škole,otkazani letovi a snabdijevanje električnom energijom i saobraćaj obustavljeni, ili otežani u mnogim oblastima.

- Ali moglo je biti mnogo gore da nismo bili u stanju i da predvidimo dolazak ove oluje i da na vreme upozorimo naše stanovništvo - naglasio je Gerald Darmanin, francuski ministar unutrašnjih poslova.

Zbog oluje sjever Italije je u kolpasu. Najkritičnije je u Toskani gdje su obilne kiše nosile automobile, a stanovnici su morali da se evakuišu .

​RTRS

 

online