Višednevne padavine pričinile štetu širom Srpske :: zoricakusmuk.info ::

Višednevne padavine pričinile štetu širom Srpske


Jako olujno nevrijeme sinoć je ponovo pogodilo Republiku Srpsku. Najteže je bilo u Prnjavoru, gdje su bujične vode poplavile više stambenih objekata, zaplavile na desetine domaćinstava i aktivirale klizišta. Obilne padavine nanijele su veliku štetu Loparama i pojedinim banjalučkim naseljima. U Šipovu, poslije zamućenja vode i uginuća ribe u ribnjaku, inspekcija je preduzela mjere kojim će biti izbjegnuta ekološka katastrofa.

Na području Prnjavora, nakon obilnih padavina, voda je ušla u 10 stambenih i dva poslovna objekta. Voda je preplavila ulice, otežala saobraćanje vozila na magistralnom putu, te na regionalnim putevima Prnjavor-Srbac i Prnjavor-Čelinac.

Za veoma kratko vrijeme, voda je poplavila i zaplavila mnoga domaćinstva u naseljima Ratkovac, Gornja Ilova, Bare i Omladinsko naselje. Aktivirano je 20 klizišta, od kojih i jedno iznad kuće porodice Veselinović.

Voda je, kažu, po ko zna koji put zaplavila i pomoćne objekte, bašte, te nanijela otpad.

Danas se voda povukla, a nema ni zastoja u odvijanju saobraćaja. Predstoji čišćenje i saniranje štete, a iz gradske uprave najavljuju projekat rehabilitacije klizišta.

- Imamo deset stambenih i dva poslovna objekta koji su poplavljeni. To nije tako veliki broj objekata u odnosu na broj zaplavljenih naseljenih mjesta - ističe Zdenko Tupajić, šef Odsjeka CZ Prnjavor.

Bujične vode i u Loparama nanijele su veliku štetu poljoprivrednim usjevima, putevima i privatnim domaćinstvima. Najveći udar bio je u Labudskoj, Tobutu i Lipovicama.

Pojavila su se i klizišta. Na putevima su i dalje nanosi koji su ostali nakon bujice. Mašine su na terenu, a predstoji i izlazak Komisija za procjenu štete, ali i uređenje vodotokova, poručuju iz opštine Lopare, te apeluju na mještane da čuvaju kanale i ne ubacuju granje.

- Imali smo situaciju da je neko orezao voćnjak i to granje bacio u kanal. Na kraju mu je voćnjak poplavljen - kaže Rado Savić, načelnik opštine Lopare.

I banjalučko naselje Priječani bilo je poplavljeno. Stanovnici su zabrinuti, jer nakon svakog većeg pljuska  voda prijeti kućama. Od Gradske uprave očekuju trajno rješenje.

- Problemi nisu riješeni, a svaki dan pada kiša. U dvorišta u kojima se igraju djeca izlile su se fekalne vode - kaže mještanim Priječana Goran Godeč.

Predsjednik Skupštine grada Banjaluka Ljubo Ninković ističe da ni danas u Banjaluci nema gradonačelnika Stanivukovića, tako da nije ni pokušao da sazove sjednicu za vanredne situacije.

- Moramo da vidimo na koji način pomoći građanima. Prijedlog Skupštine grada je da se što prije formira stručna komisija koja će obići poplavljena područja i utvrditi štetu. Takođe treba da se sanira i infrastruktura koja je oštećena u bujičnim poplavama. Trebamo konačno da se počnemo baviti svojim poslom - naglasio je Ninković.

Snabdijevanje Banjaluke vodom odvija se u otežanim uslovima, jer velike količine padavina, te nagli porasta nivoa rijeke Vrbas mogu izazvati poremećaje u vodosnabdijevanju, navode iz "Vodovoda".

Nakon jakog nevremena u Volarima kod Šipova, koje je prouzrokovalo uginuće više od šest tona ribe, inspekcija je

Zbog klizišta na regionalnom putu Zableće-Ribnik-Potoci došlo je do potpune obustave saobraćaja za sva motorna vozila. Radovi na sanaciji puta su u toku, a saobraćaj za putnička i vozila osovinskog opterećenja do pet tona odvija se kroz naselje Čuture.

RTRS


 

online