BEZ MOBILNIH NA NASTAVI, DODATNE OGRADE OKO ŠKOLE Vlada RS donela zaključke kako pojačati bezbednost školaraca :: zoricakusmuk.info ::

BEZ MOBILNIH NA NASTAVI, DODATNE OGRADE OKO ŠKOLE Vlada RS donela zaključke kako pojačati bezbednost školaraca


Učenicima u Republici Srpskoj biće zabranjeno unošenje mobilnih telefona tokom nastave. Periodično će se raditi testiranja djece na droge, a u svim školama biće izgrađene ograde kako bi se pojačala bezbijednost škola i spriječilo da u školska dvorišta ulazi ko hoće i kad hoće. Ovo su zaključci Vlade RS koji su donijeti nakon masakra u beogradskoj OŠ "Vladislav Ribnikar".
Vlada je zatražila od direktora svih škola da dostave informaciju o stanju bezbijednosti u njihovim školama. U dogovoru sa direktorima i gradonačelnicima, sve škole će morati da uvredu video-nadzor, a do daljnjeg u školama biće pojačano prisustvo policije.

Milorad Dodik, predsednik RS, poručio je da su olako prihvaćene neoliberalne vrijednosti i da je obrazovni sistem doveden u sitaciju da ne odražava potrebe društva. Vaspitanje djece nije samo stvar škole i potrebno je tražiti jedinstvo škole, roditelja i institucija, i dati primat obrazovnim radnicima.

Kada je riječ o ograđivanju škola, Dodik je pojasnio da bi ta mjera trebalo biti realizovana u narednih godinu dana i da će pristup školi imati nastavnici i učenici koji su u tom trenutku u smjeni, odnosno na nastavi.

On je objasnio da će biti realizovana i mjera zabrane unošenja telefona na nastavu i da to neće moći da spriječe ni oni roditelji za koje smatra da pretjeruju u pogledu zahtjeva za maksimalnom slobodom.

- Ako dopustimo to, onda obrazovne institucije neće biti obrazovne. Prosvetni radnici rade težak posao, moramo ih podržati i naći načina da podržimo najkvalitetnije kadrove u obrazovanju, ali to traži materijalno jačanje njihovog položaja. Moramo učiniti sve da prosvetni radnik bude veoma cijenjen i da to bude prestižno, a ne socijalno davanje - istakao je Dodik.

Dragan Gnjatić, predsednik Sindikata obrazovanja RS, kaže da se akcenat mora staviti na vaspitanje i obrazovanje kako bi đaci imali sigurno utočište u školi. On poručuje da se stiglo do zida i učitelji strijepe za život, jer je potpuno stran sistem vrijednosti na snazi i to se mora iskorijeniti u samom početku.

- Ne smijemo odustati od misije da vaspitamo i obrazujemo mlade da postanu dobri ljudi. Za sve ovo nam je potrebna podrška roditelja i cijele naše zajednice - poručio je Gnjatić.

Kontrola streljana

Radovan Višković, premijer RS, poručio je da je zakonom regulisano da naoružanje ni u kom slučaju ne smije biti u kontaktu sa djecom i maloljetnicima. On je naveo da će biti izvršena kontrola rada svih streljačkih klubova u RS jer je po zakonu njima zabranjen pristup maloljetnima, osim onima koji se profesionalno bave streljačkim sportom.

Novosti.rs

 

online