Djecu u RS će testirati na droge, zabranjuju unošenje telefona na nastavu :: zoricakusmuk.info ::

Djecu u RS će testirati na droge, zabranjuju unošenje telefona na nastavu


Direktorima škola u Srpskoj preporučeno je da preispitaju trenutno stanje bezbjednosti, na terenu će biti povećan broj policajaca, a jedna od odluka koje će biti primjenjivane, jeste i zabrana unošenja telefona tokom nastave, kao i testiranje djece na eventualno konzumiranje droga.

Nakon tragedije koja zabilježene u beogradskoj osnovnoj školi, to su neke od mjera koje su najavili nadležni u Srpskoj, a gdje je sutra takođe Dan žalosti.

Prema Zaključku Vlade, sutra će zastave na institucijama Republike Srpske biti spuštene na pola koplja, sve kulturne manifestacije otkazane, a sportske manifestacije prilagođene datom trenutku.

Milorad Dodik, predsjednik Srpske, izjavio je da će policija pojačati obezbjeđenje u školama i da će svi objekti imati ogradu kako bi bila pojačana bezbjednost. 

Kada je riječ o ograđivanju škola, Dodik je pojasnio da bi ova mjera trebala biti realizovana u narednih godinu dana i da će pristup školi imati nastavnici i učenici koji su u tom trenutku u smjeni, odnosno nastavi.

Prema njegovim riječima, mnogo je situacija da stariji đaci iz škola slobodno vrijeme, odnosno vrijeme kada nemaju nastavu, provode u krugu škole i prave atmosferu koja može da izazove vršnjačko nasilje.

"Još jednom u ime Srpske i u svoje ime izražavam veliku tugu i nevjericu zbog tragedije u Osnovnoj školi u Beogradu. Zato je bilo potrebno analizirati stanje u Srpskoj, a biće zabranjeno unošenje mobilnih telefona u škole tokom trajanja nastave", rekao je Dodik nakon vanredne sjednice Vlade Republike Srpske.

Govoreći o mjeri zabrane unošenja telefona na nastavu, Dodik je naveo da to neće moći spriječiti ni oni roditelji za koje smatra da pretjeruju u pogledu zahtjeva za maksimalnom slobodom.

"Moramo učiniti sve da u narednih par godina prosvjetni radnik bude veoma cijenjen i stimulisan dovoljno od društva da to bude prestižno, a ne socijalno davanje", istakao je Dodik.

Predsjednik Srpske je naglasio da je primijećeno i prisustvo opojnih sredstava u okolini škola, prije svega u gradskim sredinama i da je neophodno učiniti sve da se to što je moguće više spriječi.

"Tu nije dovoljno samo prisustvo policajca, već ćemo uvesti vanredno i redovno testiranje djece na eventualno konzumiranje opojnih droga i donijećemo rigorozne mjere za one koji ih koriste", naveo je Dodik.

Na sjednici, kojoj su prisustvovali i predsjednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, odlučeno je da u Srpskoj danas bude Dan žalosti.

Premijer Srpske Radovan Višković istakao je da su zaduženi ministarstva prosvjete i kulture i unutrašnjih poslova da pripreme informaciju o stanju maloljetničke delinkvencije u Srpskoj.

"Nažalost, u posljednjim godinama imamo pogoršanje stanja kada je riječ o maloljetničkoj delinkvenciji", rekao je Višković.

Višković je poručio da će institucije Srpske preduzeti sve da se stanje bezbjednosti u školama podigne na veći nivo, ističući da će MUP Republike Srpske rasporediti veći broj policije koja će dežurati cijelog dana tokom obavljanja nastave u školama.

"Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske zajedno sa Aktivom direktora škola će održati niz sastanaka i zatražiti od direktora svih škola u Srpskoj da sa članovima odbora dostave informaciju u pisanoj formi o stanju bezbjednosti u njihovim školama", istakao je Višković.

On je rekao da će biti pozvani gradonačelnici i načelnici svih lokalnih zajednica u Republici Srpskoj da zajedno sa Vladom Republike Srpske preduzmu sve mjere da se obezbijede školski objekti putem video-nadzora i ograđivanjem svih dvorišta kako bi se spriječilo da u obrazovne institucije dolaze nepozvani i nepoželjni gosti.

"Vlada će zvanično putem Lovačkog saveza Republike Srpske uputiti poziv svim držaocima oružja u Srpskoj da povedu računa o zakonitom držanju naoružanja i opreme kojom raspolažu, jer se radi o značajnom broju dugih i kratkih cvijevi", istakao je Višković.

On je naveo da će biti izvršena kontrola rada svih streljačkih klubova u Republici Srpskoj jer je po zakonu njima zabranjen pristup maloljetnoj djeci, osim onima koji se profesionalno bave streljačkim sportom.

Nešto ranije je Željka Stojičić, ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske, rekla da je za sve škole u Srpskoj pripremljen dopis kako da djeluju povodom tragedije u beogradskoj osnovnoj školi, a predviđeno je da se sastane i multilateralni tim, koji ima zadatak da djeluje u slučaju bilo kakvog nasilja.

"Preporuka direktorima škola je da preispitaju trenutno stanje bezbjednosti u školama, kao i da se u skladu sa pedagoškim standardima održe časovi odjeljenske nastave na kojima će se djeci na primjeren način obrazložiti dešavanja u beogradskoj Osnovnoj školi 'Vladislav Ribnikar'", rekla je Stojičićeva.

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola banjalučke regije Ljuban Bajić izjavio je da je nakon tragedije u Beogradu potrebno više razgovarati sa djecom, uočavati promjene u njihovom ponašanju i razmisliti o mogućnosti uvođenja školskog policajca.

On je naveo da treba razmotriti mogućnost da Ministarstvo unutrašnjih poslova obezbijedi jednog policajca na više škola, koji će obilaziti objekte ili jednog policajca na jednu školu kao što je bilo ranije.

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola istočne Hercegovine Milorad Nadaždin rekao je da nakon tragedije u osnovnoj školi u Beogradu očekuje da će se u školama u budućnosti još više poklanjati pažnja pitanju vršnjačkog nasilja i da će se ono na vrijeme i adekvatno rješavati.

On je naglasio da su sve škole u Hercegovini, poslije tragičnog slučaja u Beogradu, u srijedu posjetili policijski inspektori i razgovarali sa direktorima, te dodao da je i inače povećana predostrožnost u školama.

Nezavisne

 

online