Na Sajmu u Bijeljini od heklanja do sapuna iz kućne radinosti :: zoricakusmuk.info ::

Na Sajmu u Bijeljini od heklanja do sapuna iz kućne radinosti


Bijeljinski Međunarodni sajam turizma i gastrokulture okupio je ove godine i izlagače u okviru vanjskog izložbeno-prodajnog prostora na platou ispred Hotela „Drina“, a posjetioci i danas mogu da vide šta sve vrijedne ruke domaćina i domaćica umiju da proizvedu.

Ivana Savić iz Bijeljine izložila je svijeće iz kućne proizvodnje (Luna svijeće), a ovim poslom bavi se godinu dana.

Razmišljala sam šta je to čime mogu da se bavim u slobodno vrijeme, pored djece i svakodnevnih porodičnih poslova. Pokušala sam da izradim jednu svijeću i tako je krenulo. Pravim ih od parafina, a koristim još i kalupe, staklene čaše, fitilje, boje i arome. Svijeće mogu da budu dekorativne ili mirisne, a za sada ih uglavnom kupuju žene. Naravno, kada se približi 8. mart - Međunarodni dan žena, prodaja je primjetno veća – kaže Savićeva za portal InfoBijeljina.

Na Sajmu je i Rada Ikonić, rodom iz Ilijaša, koja godinama živi u Bijeljini i bavi se vezom, heklanjem i izradom stolnjaka.

Mene ovo odmara. Kada završim neki posao i sjednem, odmah uzmem igle i konac. Majka me ja naučila od malena i evo do danas se bavim raznim vrstama veza i pletenja. Za neke jednostavnije izrade mi treba dan, za komplikovanije dva dana – priča Rada.

Ona ističe da su stolnjaci koje izrađuje manje popularni kod omladine, ali da ih kupuju ljudi iz inostranstva i vlasnici etno-sela.

Mnogo mojih vezova je završilo u inostranstvu, ne znam im broja. Šesnaest godina sam radila i za Etno-selo „Stanišići“, tako da je većina radova koje tamo vidite, moja – ističe Ikonićeva.

Ipak, kaže da u porodici nije nikome prenijela svoje znanje.

Snahe rade, zauzete su. Imam dvije unuke, ali i one su u obavezama. Istina, jedna od njih se interesuje za vez, ali rijetko uspije da nađe vremena da je naučim nečemu – zaključuje Ikonićeva.

12. Međunarodni sajam turizma i gastrokulture otvoren je juče u Bijeljini i okupio je 80 izlagača iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i BiH.

Info Bijeljina




 

online