Pečenje luksuz na prazničnoj gozbi :: zoricakusmuk.info ::

Pečenje luksuz na prazničnoj gozbi


Tradicionalno raskošna praznična trpeza zbog paprenih cijena jaja, mesa, voća, povrća, ali i kolača, ove godine biće prava rijetkost u domovima širom Srpske, a posebno će manjkati pečenja budući da se za prase mora izdvojiti minimalno 300 KM.

Domaćinstva u Srpskoj uveliko se pripremaju za Vaskrs, ali konstantna, enormna poskupljenja, koja pritiskaju njihove novčanike već duže od godinu, ne dopuštaju im da se opuste ni za vrijeme praznika pa će tako u nabavku oprezno i po ono najosnovnije.

Da će morati izdvojiti znatno više novca, pokazuju posljednji podaci Zavoda za statistiku RS prema kojima prosječna cijena jaja po komadu iznosi 42 feninga, za razliku od lani kada su koštala 0,29 KM. Kilogram teletine bez kosti, prema posljednjim statističkim podacima, košta 24,5 maraka, dok je lani ta cijena iznosila 22,5 maraka. Za kilogram šunke, koja je vrlo česta na vaskršnjoj trpezi, građani moraju izdvojiti u prosjeku oko 16 maraka, dok je lani bila marku i po jeftinija. Kilogram tvrdokornog žutog sira sada u prosjeku košta 17 maraka, što je za oko 2,5 maraka više nego lani.

Prema statističarima, marku više košta i svježe pile, kao i pileći file. Računica pokazuje da će četvoročlana porodica za skroman obrok, bez pečenja, na kojoj će se pored jaja naći šunka, sir, sarma, salata i tradicionalne đakonije morati izdvojiti minimalno 100 maraka. 

Predsjednik Udruženja za zaštitu potrošača “Zvono” iz Bijeljine Jovan Vasilić kaže za “Glas” da će ovogodišnja trpeza biti najskromnija u posljednjih nekoliko godina. 

- Nažalost, i tokom praznika ćemo morati da se odreknemo mnogo toga jer je rast plata i penzija odavno pojela inflacija. Trgovci tvrde da građani znatno manje kupuju meso u odnosu na neki raniji period, a oni koji ga i pazare, biraju jeftinije, manje kvalitetno. Zbog previsokih cijena za teletinu i junetinu pitaju tek rijetki - rekao je Vasilić.  

Da i svinjetina postaje luksuz, ističe predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS Mišo Maljčić koji tvrdi da je ponuda prasića na domaćem tržištu izuzetno slaba, zbog čega će cijene u narednim danima još rasti.

- Prasići su po kilogramu žive vage za Božić prodavani za osam-devet maraka, a za Vaskrs će cijena biti između 10 i 12 KM. Za Đurđevdan će biti još skuplji, a razlog je manjak svinja na tržištu, farme su prazne i tek će biti nakon svih ovih praznika. Ova situacija nikom ne odgovara, ni farmerima, ni potrošačima - priča Maljčić i dodaje da će najveći broj građana umjesto pečenice kupiti koji kilogram pečenja.

U banjalučkoj pečenjari “Carstvo” kažu da je za kilogram prasetine trenutno potrebno izdvojiti 30 maraka, dok jagnjetina košta 35.

- Kolike cijene će biti za Vaskrs, ne usuđujemo se govoriti jer to zavisi od tržišnih cijena prasića - rekli su kratko u pečenjari.

Dobra vijest je da bi jaja mogla biti nešto jeftinija. Predsjednik Zajednice živinara RS i direktor preduzeća “Agreks” Predrag Miličić kaže da građani mogu očekivati akcijske cijene jaja u narednim danima.

- Prosječna cijena po kojoj ovog momenta proizvođači prodaju jaja M klase je oko 29 feninga, a sve iznad toga je zarada nakupaca i trgovaca. Za vaskršnje praznike svake godine imamo akcije, tako će biti i sada - rekao je Miličić za “Glas”.

Uvoz

Mišo Maljčić kaže da ni uvoz prasića trenutno nije opcija jer je ponuda tanka i na evropskom tržištu.

- Prasići jesu skupi, i mi to znamo, ali to je posljedica višegodišnje nerentabilne proizvodnje. Sirovine nema dovoljno u Evropskoj uniji i pitanje je kada će je biti - kazuje Maljčić.

Glas Srpske

 

online