Delegacija RiTE Ugljevik na Samitu energetskebudućnosti SET Trebinje 2023 :: zoricakusmuk.info ::

Delegacija RiTE Ugljevik na Samitu energetskebudućnosti SET Trebinje 2023


Delegacija RiTE Ugljevik, na čelu sa direktorom DikomCvjetinovićem, učestvuje na ovogodišnjem regionalnom Samituenergetske budućnosti SET Trebinje 2023, koji se održava početvrti put.

Riječ je o najznačajnijoj konferenciji ovog tipa u regionu, kojase ove godine održava pod sloganom “Energetska stabilnostZapadnog Balkana”. Na konferenciji učestvuju eminentnistručnjaci iz oblasti politike, nauke i privrede, koji se bavetrenutnim stanjem, smjernicama i razvojem energetskebudućnosti Republike Srpske, ali i regiona u cjelini.

“Delegacija Rudnika i Termoelektrane Ugljevik dala je doprinospromociji značaja našeg preduzeća, kao jednog od stubovacjelokupnog elektroenergetskog sistema Srpske, koji u ukupnojproizvodnji struje učestvuje sa preko trideset posto. Pored toga, učešće na konferenciji iskoristili smo za razmjenu iskustava iideja vezanih za proizvodnju struje i stabilno snabdijevanjedomaćinstava i privrede u kriznim situacijama, kao što je ova koju imamo danas, uzrokovana sukobom u Ukrajini”, rekao je Diko Cvjetinović, direktor RiTE Ugljevik.

Prema riječima Dragiše Vidakovića, izvršnog direktoraugljevičkog giganta, posebno značajan segment razgovoraodnosi se na dalje investicije u RiTe Ugljevik.

“Za nas je jako važno da je i na ovom Samitu predsjednikMilorad Dodik ponovio i istakao svoju opredjeljenost da se u narednom periodu, kroz značajne investicije sa strateškimpartnerima Srpske, uradi revitalizacija postojećeg bloka TE Ugljevik, te nastave aktivnosti oko izgradnje novog bloka u Ugljeviku. To će, uz ulaganja u obnovljive izvore energije, učvrstiti energetsku stabilnost i nezavisnost Republike Srpske”, istakao je Vidaković.

Kako ističu iz delegacije RiTe Ugljevik, sve to daje značajanpodstrek Upravi Preduzeća da u narednom periodu uložimaksimalne napore kako bi se pomenute aktivnosti sproveli u najkraćem mogućem roku.

SET Trebinje 2023. zvanično je otvorio predsjednik RepublikeSrpske Milorad Dodik, a na trodnevnom Samitu energetskebudućnosti “SET Trebinje 2023” prijavilo se 720 učesnika. Pored predsjednika Dodika, prisustni su i ministar inostranihposlova Mađarske Peter Sijarto, premijer Republike SrpskeRadovan Višković, ministar energetike u Vladi Srpske PetarĐokić, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetuministra BiH Staša Košarac, generalni direktor ERS-a Luka Petrović, i drugi.

Samit organizuju “Elektroprivreda Republike Srpske”, grad Trebinje i preduzeće “SET”, pod pokroviteljstvom VladeRepublike Srpske i Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskihodnosa u Savjetu ministra.

 

online