U Trebinju otvoren Samit energetike „SET Trebinje 2023“; Dodik: Otvorićemo kongresni centar posvećen energetici :: zoricakusmuk.info ::

U Trebinju otvoren Samit energetike „SET Trebinje 2023“; Dodik: Otvorićemo kongresni centar posvećen energetici


Zemlje regiona i Zapadnog Balkana moraju se više integrisati kako bi odgovorili energetskim izazovima u budućnosti, poručio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik na panelu energetska stabilnost i energetska nezavisnost u regionu, u sklopu Samita energetike „SET Trebinje 2023“.

Naglasio je da zemlje regiona moraju sačuvati svoje interese u odnosu na globalnu ekonomiju.
 

– Dolazi nova zima, kako će to sve izgledati niko to ne zna. Evropa danas nema jakog lidera, mađarski premijer Viktor Orban nesumnjivo ima tu dimenziju, ali ovdje se radi o nekim drugim zemljama. Evropom danas upravljaju Bajden i Zelenski – kaže Dodik.

Dodik je učestvovao na panelu zajedno sa ministrom spoljnih poslova Mađarske Peterom Sijartom.

– Zahvaljujem ministru Sijartu, ima mnogo obaveza, cijenim da je danas među nama. Čini mi se da nam je svima ovdje privilegija što je s nama. Rat je zlo, ali je veoma jasno da sačuvamo svoje interese. Evropa je imala konkurentsku poziciju dobru, u odnosu na ekonomiju, zbog jeftinih energetskih izvora iz Rusije – istakao je Dodik.

Nagalasio je da neki pokušavaju da pokažu da je BiH uvela sankcije Rusiji, ali da to nije tačno.


 

– Preko nas bi mogle da se dešavaju mnoge stvari u nekoj budućnosti. Nerazumno je da je Evropa dovela sebe do te mjere da su joj energenti toliko skupi. Činjenica je da u zadnje vrijeme ništa dobro ne dolazi sa Zapada. Čini mi se da namjerno izazivaju tenziju u BiH. Nama je najvažnije pitanje imovine, koje je riješeno Dejtonskim mirovnim sporazumom. Naš odgovor na aroganciju sa Zapada je da to tako ne može i neće moći. Ja sam zahvalan Mađarskoj strani, koja mi je javna inspiracija – naveo je Dodik.

Dodik je istakao da Republika Srpska mora da koristi svoje prirodne izvore.

 Srpska je regionalni izvoznik energije. Nemamo nikakve restreikcije – poručio je Ddoik.

Dodao je da Samit ohrabruje da se napravi kongresni centar posvećen energetici, jer, kako je dodao, „bez energije nema budućnosti“.

– Republika Srpska ima konstituisanu svijest o potrebi inovacija – rekao je Dodik.

Nakon govora, predsjednik Republike Srpske pritiskom na taster, svečano je otvorio Samit energetike u Trebinju, pod nazivom „SET Trebinje 2023“.
 

– Imajući u vidu da ovaj Samit svake godine raste, mi smo donijeli odluku da pravimo novi savremeni kongresni centar. Imamo namjeru da govorimo o svemu što je rečeno ovdje. Republika Srpska je tu da posluje s vama. U ovom nestabilnom vremenu bitno je da zajedno jedni drugima pomažemo. Želimo da stimulišemo investitore u Srpskoj – rekao je Dodik.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, obratio se na četvrtom Samitu „SET Trebinje 2023“, te poručio da je Srpska prepoznala svoje potencijale.


 

– Želim uspjeh ovog značajnog Samita u Trebinju, a i da vaši paneli i zaključci koje ćete donijeti, olakšaju i nama, predstavnicima vlasti da donosimo prave i ispravne odluke – dodaje Višković.

Kako Višković navodi, Srpska je prepoznala, kako on ističe svoje potencijale.

– Ne treba zanemariti veliki interes investitora, koji svojim novcem žele da grade kapacitete na prostorima Republike Srpske. Mi vidimo svoju razvojnu putanju u Srpskoj. Svaka uložena marka u energetici, proizvodnji, prenosu i distribuciji znači novu dobit, novi razvoj i novu šansu – ističe Višković.

Generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović zahvalio je svim učesnicima, medijima, kao i predstavnicima vlasti.
 

– Hvala Vam što smo zajedno i što ste danas ovdje. Danas nas je ovdje okupila stručna tematika, da između ostalog razmjenjujemo iskustva, kreiramo zajedničke planove, projekte i vizije energetskog sektora. Samo zajedno možemo biti stabilniji i jači – rekao je Petrović.



U susret današnjem, Samitu energetike, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, zajedno sa predsjednikom Republike Miloradom Dodikom i ministrim privrede i preduzetništva Republike Srpske Vojinom Mitrovićem, sastao se sa gradonačelnikom Trebinja Mirkom Ćurićem.

 

online