Kako da usporimo starenje duha i tijela? :: zoricakusmuk.info ::

Kako da usporimo starenje duha i tijela?


Starenje je nešto što je neizbježno, ali to je proces na koji i te kako možemo uticati svojim ponašanjem i navikama.
 
Nedavne studije su pokazale da postoje navike i aktivnosti koje pomažu u da usporimo starenje. Najprije, važno je da vaš um bude zdrav, piše RTS.
 
Mozak ima tendenciju da ima manji kapacitet kako je stariji, posebno poslije 60. godine, kada se brzina percepcije smanjuje, a čak i verbalna i prostorna memorija ponekad zataji, što otežava pamćenje imena i mjesta.
 
Iako je to prirodan aspekt starenja, može da se uspori, prenosi Danas.
 
Prema dr Ričardu Hanteru, direktoru Laboratorije za neuroepigenetiku i genomiku na Univerzitetu u Masačusetsu, važno je povećati svoju društvenu ili intelektualnu posvećenost, upoznati nove ljude, pokušavajući da razgovarate sa drugima što je više moguće, učestvujete u grupnim aktivnostima.
 
Ukratko, savjet je da uvijek budete zauzeti i što češće u društvu. „Moramo da se družimo da bismo preživjeli, tako da izgleda da nas izgradnja dobrih društvenih veza štiti od posljedica starenja“, objasnio je Hanter.
 
Kako starimo, naša koža takođe može početi da pati, to je zato što se od 45. godine ćelije tri sloja kože ne obnavljaju istom brzinom kao prije.
 
Da bi se obnovila prirodna otpornost kože, neophodni su retinoidi, hemijska jedinjenja povezana sa vitaminom A, veoma prisutna u kremama za lice, koja pomažu u obnavljanju mehanizma obnove ćelija.
 
Retinoidi takođe mogu biti od velike pomoći za vaše ruke, koljena i stopala.
 
Da bi dobro funkcionisalo, srcu je potrebno stalno snabdjevanje kisikom iz krvnih sudova, koji čine pravi sistem „puteva“ kroz koje krv teče.
 
Starenje može oštetiti taj sistem, ali istraživači su otkrili da se pogoršanje vezano za starenje može smanjiti pravilnim izborom načina života, sprečavanjem kardiovaskularnih bolesti i srčanih udara.
 
Starenje se usporava korisnim načinom života

„Kardio“ vježbe sa aerobnim vježbama su najefikasnije.
 
Rezultati Studije Univerziteta u Teksasu, navode da samo jedna godina kardio-vježbi kod osoba starijih od 65 godina poboljšava funkcionalnost lijeve komore srca.
 
Koji je pravi intenzitet vježbanja? Važno je da ne prelazite 85 odsto maksimalnog broja otkucaja srca, koji se računa uzimanjem 225 minus vaše godine.
 
Na primjer, pacijent od 60 godina ne smije da pređe 85 odsto od 165, dakle 140 otkucaja u minuti.
 
U svakom slučaju, dobra je ideja da pitate svog ljekara za savjet, a svakako je dobro koristiti bilo kakvu vrstu mjerača otkucaja srca dok vježbate.
 
Kako vrijeme prolazi, i kosti postaju krhke zbog gubitka kalcija.
 
Poslije 35. do 40. godine, jedan do dva odsto mišićne mase se gubi svake godine, sa najbržim stepenom gubitka posle 65. godine za žene i 70. za muškarce.
 
Kao rezultat toga, 30 procenata starijih od 65 godina ima poteškoća sa svakodnevnim pokretima, kao što je i obično hodanje. Važno je izvoditi ciljane vježbe kako bi cijeli mišićno-skeletni sistem bio otporniji.
 
Korisno je i trenirati fleksibilnost uz vježbe istezanja uz pilates ili čučnjeve.

RTS

 

online