Vučić: Nalazimo se u izuzetno teškoj političkoj situaciji :: zoricakusmuk.info ::

Vučić: Nalazimo se u izuzetno teškoj političkoj situaciji


"Nalazimo se u izuzetno teškoj političkoj situaciji"

Vučić je rekao da se Srbija nalazi u izuzetno teškoj političkoj situaciji.

- Ovoga puta, plašim se, zaista ne svojom krivicom, već zbog geopolitičke situacije plaćamo visoku cijenu - istakao je Vučić.

Riječ je, navodi, o sveukupnom pritisku zbog naše vojne neutralnosti, zbog odnosa prema sukobu u Ukrajini i pozicije da osuđujemo napad na suverenu zemlju, ali se ne pridružujemo sankcijama.

Treći razlog je, istakao je, da zapadne zmelje osećaju veliki pritisak zbog napredovanja ruskih snaga i mogućih budućih političkih poruka iz Moskve koje se zasnivaju na onome što se naziva "kosovski presedan". 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ranije je najavio da će se u roku od 48 časova obratiti građanima i odgovoriti na sva politička pitanja.

"Mir je prioritetni interes Srbije, ali je sloboda ono bez čega ne može"

Vučić je rekao da je mir za Srbiju prioriteni interes, ali i da je sloboda ono bez čega Srbija ne može, i čime se ponosi.

- Od dolaska Aljbina Kurtija na vlast imali smo 494 etnički motivisana napada, a prije toga svega 180 napada više, što pokazuje da se broj napada od dolaska na vlast Kurtija duplirao - rekao je Vučić.

Predsejdnik Srbije kaže da su međunarodni predstavnici navodno uvodili sankcije Prištini, ali kako kaže, Priština je i pored toga učestvovala na apsolutno svim međunarodnim forumima koje su organizovale zapadne zemlje.

- Ne postoji nijedan forum na koji Priština nije pozvana. Zatim su ih kaznili viznom liberalitacijom, zatim učešćem u Političkom savjetu NATO-a, a to je agresija na našu zemlju. Kaznili su ih pokretanjem inicijative za prijem u Savjet Evrope, iako Kosovo ne samo za nas već i za pet zemalja članica EU Kosovo nije država - istakao je Vučić.

Predsjednik Srbije kaže da je na svim sastancima sa velikom petorkom ponovljano da je suštinska obaveza Prištine formiranja Zajednice srpskih opština.

- A onda se izvjestilac Dora Bakojami naprasno se  sjetila da za preporuku za prijem u Savjet Evrope za Prištinu nije važna ni eksproprijacija zemljišta na sjeveru Kosova, ni ZSO već, samo vraćanje zemljišta manastiru Dečani - rekao je Vučić.

"Progon Srba brutalno pripremljen, čujemo organizovano ćutanje"

Vučić je rekao da je progon Srba sa sjevera Kosova i Metohije brutalno pripremljen.

- A sa druge strane čujemo organizovano ćutanje. Namjerno sam to tako rekao, iako je kontradiktorno. Organizovano ćutanje se nevjerovatno glasno čuje - istakao je Vučić.

RTRS

 

online