Zabrinjavajući zdravstveni problemi korisnika e-cigareta :: zoricakusmuk.info ::

Zabrinjavajući zdravstveni problemi korisnika e-cigareta


Vaping se često smatra sigurnijom alternativom pušenju, ali to ne znači da je bez rizika.
 
U novoj studiji, objavljenoj u Journal of Public Health, gotovo 4 od 5 korisnika e-cigareta izvijestilo je da je doživjelo nepovoljne zdravstvene ishode unutar šest sati od pušenja e-cigareta.
 
Rezultati izazivaju ozbiljnu zabrinutost u pogledu utjecaja ovih uređaja na zdravlje.
 
Prethodne studije povezivale su upotrebu e-cigareta s potencijalnim rizikom od plućnih bolesti, astme, oštećenja krvnih žila i bolesti srca, posebno među onima s postojećim zdravstvenim problemima. Međutim, još uvijek nedostaju jasne informacije o cijelom spektru mogućih štetnih uticaja e-cigareta na zdravlje.
 
U jednoj studiji napravljenoj u Kaliforniji, ispitan je uzorak od 4.695 sadašnjih i bivših korisnika e-cigareta s prosječnom dobi od 34 godine. Istraživanje je prikupilo podatke o upotrebi e-cigareta, štetnim iskustvima, karakteristikama proizvoda, sociodemografskim faktorima i prisutnost medicinskih popratnih bolesti.
 
Ukupno je 78,9 posto ispitanika izvijestilo da je doživjelo neku vrstu zdravstvene tegobe unutar šest sati od korištenja uređaja za vaping, s glavoboljama, tjeskobom i kašljem kao najčešćim efektima. Otprilike 1 od 8 prijavilo je lupanje srca, dok je 1 od 5 prijavilo znatno veći broj otkucaja srca.
 
Međutim, zbog prirode studije, ne znamo sa sigurnošću jesu li same e-cigarete uzrokovale te efekte. Autori su rekli da je potrebno više rada na ovom području kako bi se utvrdili mehanizmi koji podupiru ovu povezanost.

N1

 

online