SPC danas proslavlja Mladence, ovo su običaji koje valja ispoštovati :: zoricakusmuk.info ::

SPC danas proslavlja Mladence, ovo su običaji koje valja ispoštovati


Srpska pravoslavna crkva (SPC) danas proslavlja Mladence, kao pomen na Svetih četrdeset mučenika sevastijskih postradalih za vjeru Hristovu 320. godine.
 
Postoji mnogo običaja u srpskom narodu koji su vezani za ovaj dan. 
 
Svi mučenici bili su mladići, pa je srpski narod taj dan uzeo kao praznik na koji mladi supružnici (mladenci) u svom domu primaju goste, a oni im donose poklone i tako im pomažu na početku njihovog života u bračnoj zajednici.
 
Mladenci uvijek padaju uz Časni post i zato svaka gozba koja se sprema ovog dana mora biti posna radi zdravlja i napretka djece mladih supružnika.
 
Jedan od srpskih običaja na Mladence je i pravljenje kolača koji se zovu "mladenčići". Pravi se 40 kolačića koji se premazuju medom i mlade domaćice ih nude djeci i svima koji dođu u kuću prije podne.
 
Oni simbolizuju dug, srećan i sladak život.
 
Na Mladence je dobro jesti med, kuvanu koprivu i zelje da bi se očistila krv.
 
U nekim dijelovima na Mladence se jeo cvijet drena, kuća se kitila zelenilom i pravili su se vjenčići, kako bi se prizvalo zdravlje i dugovječnost mladih supružnika.
 
 Sela u južnoj Srbiji imala su običaj da na Mladence nevjesta, bez muža, odlazi kod svojih roditelja jer se vjeruje da praznik ne treba da je zatekne u novoj kući.
 
Ljudi su na Mladence ostajali budni do jutarnjih časova. A kada Sunce izađe mladići i djevojke išli su da beru vrbine grančice, najavljujući tako početak Vesninog dana.
 
U odnosu na vrijeme na Mladence, gledalo se i kakvo će vrijeme biti tokom čitavog proljeća. Na Kosovu se kaže: „Mladenac, posljednji babin jarac”. Ako je lijep dan, tada čobani prvi put puštaju jaganjce u polje.
 
Negdje počinje sjetva žita jer se zna da je prošlo vrzgeme mrazeva i zime.
 
U nekim selima običaj je i da se pali đubrište u dvorištu ili voćnjaku „protiv zmija”.
 
Vatra se pali i njom rasteruje svako zlo i u leskovačkom kraju. Tada se oko vatre okupe djeca i mladići, preskačući je. Na ovaj dan djevojčice odlaze na proplanke da beru kukurijek.

Glas Srpske

 

online