Najbogatija srpska porodica u Hrvatskoj: Pero i Radmila imaju 9 sinova i 7 kćerki :: zoricakusmuk.info ::

Najbogatija srpska porodica u Hrvatskoj: Pero i Radmila imaju 9 sinova i 7 kćerki


Porodica Jurković iz sela Uglješ u Baranji, važi za jednu od najbogatijih srpskih porodica u Hrvatskoj.
 
Njihovo bogatstvo ne mjeri se onim materijalnim, već brojem djece. Imaju ih šesnaestoro, devet sinova i sedam kćerki.
 
"Nismo planirali ali desilo", kaže kroz osmjeh mama Radmila, prava vrednica dodajući da joj najmlađe dijete ima devet godina a najstarije 34!
 
Dva sina već su se oženila i odvojila a udala im se i jedna kćerka koja s mužem i djetetom živi u Rijeci. Sinovi su otišli u Njemačku za boljim životom.
 
Na pitanje kako je to bilo kad su bili mali, Radmila potvrđuje da je valjalo spremiti i po 54 obroka, oprati isto toliko tanjira… Ustajala je u 6 ujutru a na nogama bila do do 10-11 uveče.
 
A kako su izdržavali finansijski, kad je i po njih 10 odjednom išlo u školu?
 
"Svakako, sirotinjski… Bilo nam je teško u početku kad su bili mali a sad još samo četvoro najmlađih ide u školu. Bilo je teško 10 karata za autobus da platiš, a kako da daš ako nemaš", veli tata Petar.
 
Inače, u porodici Jurković niko nema stalan posao, a veća djeca rade sezonske poslove, uglavnom na primorju… Jedan od starijih sinova Slobodan kaže da je radio svaki dan bez slobodnog dana i po 15 sati dnevno… I kod kuće ima sezonskog posla ali kaže da su plate male, jedva da preživiš, ništa drugo.
 
Dobiju nešto socijale i dječjeg dodatka a time jedva da se pokriju komunalije. Otac familije Petar kaže da to malo što primi poslije računa može da mu bude najviše tri dana, da kupi ’leba i to je to.
 
Roditelji su se svega odrekli zbog njih a djeca su već velika, vide da nema pa i ne traže. Lijepo se slažu, dijele sve, a od svega samo ljubavi ne nedostaje, nje imaju na pretek.

Nezavisne

 

online