Što učiniti ako dođe do povrede zbog petarde ili druge pirotehnike? :: zoricakusmuk.info ::

Što učiniti ako dođe do povrede zbog petarde ili druge pirotehnike?


​Petarde su strogo zabranjene, što mnogi ne znaju ili ne žele znati. O petardama i pirotehnici u Studiju 4 "HRT" govorili su dječji hirurg Rok Kralj i glavni vatrogasni komandant Slavko Tucaković.

"Pirotehnika nije za djecu te je u slučaju njihovog korištenja, potreban nadzor roditelja. S njom treba rukovati neko ko poznaje načine kako postupati pravilno. Najčešće povrede su opekotine, ali u najvećem broju slučajeva nije potrebno za hospitalizaciju. Ipak, ako se radi o maloj djeci i neopreznom rukovanju, povrede dovode do amputacije prstiju i slično", rekao je Rok Kralj, doktor medicine, dječji hirurg iz Klinike za dječije bolesti Zagreb.

Ako dođe do nezgode, prije samog odlaska u bolnicu povređenom se mora pružiti prva pomoć. Kralj poručuje da su najčešće u pitanju šaka ili lice.

Ako je u pitanju šaka, na povređeno mjesto treba staviti vlažnu gazu s većim brojem zavoja te potom nazvati hitnu.

Međutim, ako dođe do amputacije, amputirani dio trebalo bi staviti u gazu te potom u dvije kese s vodom i ledom na temperaturi od 4 stepena Celzijusova, u slučaju da postoji mogućnost replantacije oštećenog uda.

Takođe, vrijeme dolaska je važno te bi se u periodu od 12 sati trebala izvesti replantacija, rekao je Kralj.

"Paljenje otvorenih plamenova u prostorijama, netestirane lampice za božićno drvce i druge dekoracije dovode do požara", upozorio je Slavko Tucaković, glavni vatrogasni komandant RH.

Još je dodao:

"Neoprezno odlaganje pepela i petardi u kante isto dovodi do požara i opasnih posljedica te je potrebno pepeo odložiti u metalne kante dok se skroz ne ohladi", poručio je Tucaković.

Naglašava i da vatrogasni putevi u gradovima moraju biti slobodni kako bi vatrogasci u slučaju nezgode mogli stići i pomoći.

Tucaković šalje preporuku gradonačelnicima koji organizuju vatromete u centru grada da mjesto na kojem je to dopušteno treba označiti i ograditi. Mnogi gradovi su to i učinili.

Prijatelji životinja mole sve da ne koriste nikakvu pirotehniku. Poručuju da će time dati pozitivan primjer djeci, koja korištenjem pirotehnike ostaju bez prstiju i očiju, a ujedno će spasiti divlje, domaće i kućne životinje od straha i pogibelji te zaštititi okolinu, prenosi "Index".

Nezavisne

 

online