Srbiju paralisao snijeg: Vanredna situacija u pet opština :: zoricakusmuk.info ::

Srbiju paralisao snijeg: Vanredna situacija u pet opština


U pet opština u Srbiji je proglašena vanredna situacija zbog snijega.
 
U Ivanjici, Babušnici, Novoj Varoši, dijelovima Vranja od juče je vanredna situacija, a od jutros i u Crnoj Travi gdje su sve mahale zavejane.
 
Na pojedinim putevima ima 10 centimetra snijega, a Javno preduzeće "Putevi Srbije" je saopštilo da su putevi prvog i drugog prioriteta prohodni. Neprohodni su putevi trećeg prioriteta Predejane - Crna Trava, Kumanica - Preko Brdo - Duga Poljana, Odvraćenica - Preko Brdo i Raška - Kuti - Odvraćenica. Prilazi zimskim turističkim centrima su prohodni.
 
U opštini Crna Trava snježni prekrivač je dostigao visinu između 80 centimetara i jednog metra, sa smetovima koji prelaze jedan metar. "Sve mahale su potpuno zavejane, nijedan put nije prohodan. Nemamo ni dovoljno mehanizacije", rekao je komandant Štaba za vanredne situacije Slavoljub Blagojević.
 
Bez struje je 200 stanovnika u dvije mjesne zajednice, a škole u pojedinim mjesnim zajednicama neće raditi. "U samoj Crnoj Travi je redovno, problem su mjesne zajednice, a većina stanovnika živi u mjesnim zajednicama. Odsečeno je 600 stanovnika. Trebaće nam najmanje desetak dana da se dođe do svih", rekao je komandant.
 
Pomoćnik načelnika Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije MUP-a Miloš Milenković, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, izjavio je da i dalje ima manjih poteškoća u saobraćaju u opštinama Sjenica, Tutin i Babušnica, gdje ekipe rade na pročišćavanju putnih pravaca.
 
"Smiruje se situacija, ali smo i dalje u punoj pripravnosti i spremni da reagujemo", kaže Milenković, ističući da su tokom prethodna dva dana imali ukupno 31 intervenciju na teritoriji cijele zemlje, kao i da je evakuisano 30 i spaseno 17 osoba.
 
Milenković napominje da građani na teritoriji Novog Pazara, Prijepolja, Sjenice, Priboja, Ivanjice, Svrljiga, Knjaževca, Vlasotinca i Babušnice, imaju problema sa strujom zbog snijega, ali da ekipe rade na otklanjanju kvarova.
 
Pozvao je, takođe, da građane da provjere prohodnost putnih pravaca i da se ne oslanjaju na aplikacije, koje vode ka određenim lokacijama. "I zbog manje količine snjega, ljudi mogu da ostanu zavejani", upozorava Milenković.

Mondo.ba

 

online