Saznajte cijenu najskupljeg kvadrata u Beogradu i koliko je plaćena garaža :: zoricakusmuk.info ::

Saznajte cijenu najskupljeg kvadrata u Beogradu i koliko je plaćena garaža


​Podaci Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) sa tržišta nepokretnosti za treći kvartal 2023. pokazuju da je u Republici Srbiji nastavljena stabilizacija i smirivanje na tržištu nakon dvogodišnjeg, izrazito dinamičnog rasta, koji je uslijedio poslije izbijanja pandemije korona virusa.
 
Inflatorni pritisci u Srbiji i u EU nastavili su da slabe, što se odražava i na tržište nepokretnosti u zemlji, navedeno je u izvještaju. U istom periodu udio djelimično regulisanog tržišta (promet nekretnina koje nisu upisane u katastar nepokretnosti) u ukupnoj vrijednosti nastavlja da raste u poređenju sa istim periodom prošle godine i iznosi 32 odsto od ukupnog prometa u trećem kvartalu.
 
Pored stabilizacije i smirivanja aktivnosti na tržištu nepokretnosti, u trećem kvartalu dolazi do još umjerenijeg rasta cijena stanova na nivou Republike Srbije. Ukupna količina novca korišćena za kupovinu nekretnina iznosila je 1.5 milijardi evra, što je za 43 odsto više u odnosu na treći kvartal 2019. (prije pandemije) i za 10 odsto manje u odnosu na isti kvartal prethodne godine.
 
Od 1.5 milijardi evra, čak 478.8 miliona evra dolazi sa djelimično regulisanog tržišta. Ukupan broj kupoprodaja na tržištu nepokretnosti u trećem kvartalu 2023. godine u Republici Srbiji bio je 29.248, što je za 7 odsto više u odnosu na isti kvartal 2019. godine, prije izbijanja pandemije korona virusa i za 15.9 odsto manje nego u trećem kvartalu 2022. godine, navodi RGZ.
 
Najveći udio u ukupnom prometu nepokretnsti zauzima prodaja stanova (777.9 miliona evra), sa učešćem od 52 odsto od ukupno prometovane vrijednosti, što je za 4 procentna poena manje nego u trećem kvartalu 2022. godine.
 
Za kuće je izdvojeno 131.2 miliona evra (9 odsto od ukupne vrijednosti), za građevinsko zemljište 107 miliona evra (7 odsto od ukupne vrijednosti), za poslovne prostore 73.3 miliona evra (5 odsto od ukupne vrijednosti), a za poljoprivredno zemljište 52.6 miliona evra (4 odsto od ukupne vrijednosti).
 
Kada je riječ o načinu plaćanja, 6.6 odsto svih prometovanih nepokretnosti plaćeno je iz kredita, što je 3 procentna poena manje nego prošle godine. U Beogradu, u trećem kvartalu 2023. godine za nepokretnosti je izdvojeno ukupno 715.5 miliona evra, od čega je za stanove izdvojeno 456 miliona evra.
 
Najskuplji kvadrat
 
Grad Beograd je zabilježio i najveći broj od 6.316 kupoprodajnih ugovora. Uporedo sa izvještajem sa tržišta nepokretnosti Republički geodetski zavod je objavio i RGZ Indeks cijena stanova za treći kvartal koji iznosi 157.03, što predstavlja rast od 1.11 odsto u odnosu na drugi kvartal.
 
Godišnja stopa rasta cijena je i dalje visoka i iznosi 8.20 odsto gledano za cijelu Republiku Srbiju.
 
Najveće cijene za stanove su postignute u Beogradu, gdje je najskuplji kvadrat prodat po cijeni od 9.475 evra na lokaciji Beograd na vodi, dok je najveća suma izdvojena za stan ukupne površine 346 metara kvadratnih, odnosno 2.219.888 evra na Savskom vencu.
 
Najskuplja kuća prodata je u gradskoj opštini Stari grad (Grad Beograd) za dva miliona evra, a najskuplje plaćeno parking mjesto u trećem kvartalu plaćeno je 48.000 evra.
 
U segmentu "starogradnje" međugodišnji rast cijena je iznosio 9.26 odsto, dok je u segmentu "novogradnje", odnosno kupovine od investitora, rast cijena iznosio 6.26 odsto, pokazuju podaci Republičkog geodetskog zavoda.

Nezavisne

 

online