Zabrinutost zbog tenzija na sjeveru Kosmeta :: zoricakusmuk.info ::

Zabrinutost zbog tenzija na sjeveru Kosmeta


Članice EU izrazile su veliku zabrinutost u vezi sa tenzijama na sjeveru Kosova i naglasile važnost momentalne deeskalacije.

Visoki predstavnik Unije za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj obratio se juče učesnicima sastanka Savjeta EU za spoljne poslove, koje je obavijestio o rezultatima sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih institucija u Prištini Aljbinom Kurtijem održanog 22. juna u Briselu.

Borelj je naveo da EU pozdravlja oslobađanje trojice pripadnika policije samoproglašenog Kosova, koji su ranije uhapšeni na teritoriji Srbije.

Prema njegovim riječima, članice EU će preduzeti mjere, ako to bude potrebno, radi ostvarivanja prednosti za Uniju i podrške dijalogu za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

- Želim da naglasim da će izbori biti organizovani u sve četiri opštine na sjeveru, uz bezuslovno učešće Srba u njima. Obje strane moraju da pokažu spremnost da ispune obaveze predviđene u procesu dijaloga - poručio je Borelj.

On je dodao da su članice EU i dalje spremne da preduzmu dodatne mjere ukoliko ne bude napretka, te da je tokom sastanka u Luksemburgu naglašeno da se od "budućih članica Unije očekuje evropsko ponašanje"

Nezavisne

 

online