Analiza pokazala kakav je kvalitet vode na crnogorskim kupalištima :: zoricakusmuk.info ::

Analiza pokazala kakav je kvalitet vode na crnogorskim kupalištima


Institut za biologiju mora Crne Gore sproveo je analizu morske vode na 109 lokacija koja je pokazala da je na 77,1 odsto kupališta bila odličnog kvaliteta, na 13,8 odsto dobrog, a na 9,2 odsto zadovoljavajućeg.

Iz Instituta su naveli da se klasifikacija vode za kupanje, u okviru ovogodišnjeg Programa praćenja sanitarnog kvaliteta morske vode, sprovodi u skladu Pravilnika o načinu i rokovima za sprovođenje mjera obezbjeđivanja očuvanja, zaštite i poboljšanja kvaliteta vode za kupanje.

"U Ulcinju, od ukupno 18 lokacija, morska voda je bila odličnog kvaliteta na 15 lokacija, na dvije dobrog, a na jednoj lokaciji zadovoljavajućeg kvaliteta. Analize su pokazale da je morska voda bila odličnog kvaliteta na 13 lokacija u Baru, dok je na dvije lokacije voda u ovoj opštini bila dobrog kvaliteta", navedeno je u saopštenju Instituta.

U Budvi, ovaj program se realizovao na 32 lokacije. Na 29 lokacija voda je bila odličnog kvaliteta, na dvije lokacije dobrog, a na jednoj zadovoljavajućeg kvaliteta.

"U Bokokotorskom zalivu u Tivtu, od ukupno devet lokacija, voda je bila odličnog kvaliteta na osam lokacija, a na jednoj, dobrog kvaliteta. Analize su pokazale da je u Kotoru na sedam lokacija voda bila odličnog kvaliteta, na četiri lokacije dobrog, a na tri zadovoljavajućeg kvaliteta", naveli su iz Instituta za biologiju mora.

U Herceg Novom morska voda je uzorkovana na 21 lokaciji, od čega je na njih 12 ona bila odličnog, na četiri dobrog, a na pet zadovoljavajućeg kvaliteta.

Analizu kvaliteta morske vode Institut je sprovodio od 13. juna do 19. juna.

Nezavisne

 

online