Koje lijekove bi trebalo ponijeti na ljetovanje :: zoricakusmuk.info ::

Koje lijekove bi trebalo ponijeti na ljetovanje


Ako se pripremate za ljetni odmor, jedna od stvari koje bi se trebale naći u vašem prtljagu je u putna apoteka.

Evo šta treba da sadrži vaša putna apoteka.

Farmaceuti su istaknli da bi i nekoliko dana prije odmora, kao i na samom odmoru trebalo uzimati probiotik, kao prevenciju za probavne tegobe.

Savjet za one kojima je mučno tokom vožnje automobilom ili autobusom je da pred put popiju tablete protiv mučnine.

Lijekove koji su redovna terapija treba ponijeti u dovoljnoj količini, savjetuju farmaceuti i dodaju da je neophodno da budu odgovarajuće čuvani.

Toplomjer bi bilo dobro imati sa sobom, kao i lijekove protiv povišene temperature i bolova – paracetamol ili brufen. U slučaju putovanja s bebama, to su sirup i čepići. Takođe, ako putujete s bebama, trebalo bi ponijeti i odgovarajuću formulu, ako se koristi dohrana.

Lijekove protiv alergijskih reakcija bi bilo dobro imati pri ruci, zbog raznih nepredviđenih situacija.

Ubodi insekata ili meduza. Kao preventivu možete koristititi sredstvo protiv uboda insekata, a ako do njega ipak dođe, tu su kreme koje ublažavaju svrab.

Najvažnije – zaštita od sunčevih zraka
Ono što su svi farmaceuti podvukli kao najvažnije tokom ljetnjeg odmora je zaštita od sunčevih zraka.

Ovaj savjet stoji i u slučaju ljetovanja na planini i na moru, ali i tokom boravka u gradu na suncu.

Prije izlaska na sunce treba se namazati kremom sa SPF 50+, a nanošenje treba ponavljati nekoliko puta tokom boravka na suncu, posebno nakon kupanja u moru ili bazenu. Djecu je, naglašavaju, posebno važno zaštititi. Istaknuli su rizik od raka kože i napomenuli da “koža pamti”.

Njega kože je važna i nakon izlaganja suncu. Kreme i mlijeka za hidrataciju i njegu se preporučuju za to. Mogu se kupiti i posebne kreme za korištenje nakon sunčanja, ali se može koristiti bilo koja krema na bazi pantenola.

Fiziološki rastvor, kapi za nos, vještačke suze za oči, hidrogen za uši (ukoliko dođe do začepljenja), kao i pastile za grlo, sve to bi bilo zgodno imati pri ruci tokom ljetovanja, kako biste izbjegli situaciju da tražite apoteku tokom ljetovanja, piše N1.

Na kraju, i ako sve ovo ponesete sa sobom, dobar savjet je i da uplatite polisu putnog zdravstvenog osiguranja, kako biste se mogli sasvim opustiti i iskoristiti odmor u pravom smislu te riječi.

Srpska Info

 

online