Hrvatska se bori sa poplavama, očekuje se i vodeni talas iz Slovenije :: zoricakusmuk.info ::

Hrvatska se bori sa poplavama, očekuje se i vodeni talas iz Slovenije


Zbog obilnih kiša posljednjih dana, u nekim dijelovima Hrvatske traju žestoke borbe s poplavama.

Kako prenosi "Index", juče je najteže bilo na području Zadarske županije.

Nakon što je u samo 24 sata palo 250 litara po kvadratnom metru, vodostaj rijeke Zrmanje u Obrovcu je juče ujutro dosegao istorijska 302 centimetra, što je čak 39 cm iznad dosad najvišeg vodostaja Zrmanje izmjerenog u tom gradu. 

Voda se izlila na ulice, probila se i u istorijsko jezgro. Situacija je teška i u Gračacu.

Meteorolozi i Hrvatske vode za danas najavljuju da će situacija biti još teža - stiže još puno kiše, a rast će i vodostaji skoro svih rijeka u Hrvatskoj.

Prognoze Hrvatskih voda ukazuju na mogućnost pojave velikih vodnih talasa rijeka Save, Kupe i Une u narednim danima. Očekuju se vrlo visoki vodostaji rijeke Kupe na karlovačkom, petrinjskom i sisačkom području te osobito rijeke Une na kostajničkom području. Maksimalni vodostaji rijeke Kupe u Karlovcu i Une u Hrvatskoj Kostajnici očekuju se tijekom srijede na razini sličnoj kao u prosincu 2022. godine.

Iz pravca Slovenije takođe se sutra očekuje i formiranje velikog vodenog talasa rijeke Save na nivou 1.800-2.000 m3/s. Iz tog razloga upućen je i zahtjev za obezbjeđivanjem dodatnih snaga i učestvovanjem pripadnika Hrvatske vojske na provođenju mjera odbrane od poplava u narednim danima, a radovi na terenu uz pomoć Hrvatske vojske već se izvode od juče.

Osim toga, za potrebe snižavanja vodostaja rijeke Save na sisačkom i jasenovačkom području, od juče ujutro otvorene su ustave Prevlaka i Trebež, putem kojih se dio velikih voda rijeke Save upušta u retenciju Lonjsko polje.

Nezavisne

 

online