Cvijanovićeva u Mađarskoj: Sastanak sa Orbanom, najava početka gradnje solarne elektrane u Trebinju :: zoricakusmuk.info ::

Cvijanovićeva u Mađarskoj: Sastanak sa Orbanom, najava početka gradnje solarne elektrane u Trebinju


Predsjedavajuća i srpski član Predsjedništva Željka Cvijanović izjavila je danas da bi ove godine trebalo da počne izgradnja solarne elektrane u Trebinju, a krajem 2024. da bude završen taj projekat.

"Ulazimo u godinu kada bi trebala da počne da se gradi solarna elektrana u Trebinju kao jedan od simbola našeg zajedničkog odnosa i prema energetici i privredi, da bi krajem 2024. godine trebalo da bude završen taj projekat", izjavila je Cvijanovićeva nakon sastanka sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Cvijanovićeva je rekla da je zadovoljna zbog činjenice da je tokom dva dana zvanične posjete Mađarskoj imala uspješne sastanke.


Prema njenim riječima, juče je sa predsjednikom Mađarske Katalin Novak razgovarala u Budimpešti o suštinskim stvarima kako unaprijediti saradnju i nadograditi ono što je do sada postignuto, dok je danas sa premijerom Orbanom bilo riječi konkretno kako ići dalje sa određenim podrškama i projektima.


"Jedan od tih projekata je podrška poljoprivrednicima u Srpskoj. Već imamo oko 800 aplikacija naših poljoprivrednika koji su željeli da nabave mašine i poljoprivrednu opremu iz Mađarske", rekla je Cvijanovićeva, podsjetivši da mađarska Vlada pruža podršku preduzećima da otvore biznise u BiH.

Ona je ukazala i na kulturnu saradnju, te zahvalila Mađarskoj za razumijevanje prema pitanjima koja opterećuju BiH i cijeli Balkan.

"Sastanak sa Orbanom bio je konstruktivan i pun razumijevanja. Mi znamo da možemo računati na Mađarsku kao nekoga ko želi da bude naš prijatelj i partner i kada je riječ o političkom razumijevanju, ali i energetskim i privrednim projektima, kao i svemu u vezi sa unapređenjem infrastrukture koja nas povezuje", rekla je Cvijanovićeva.


On je navela da je mađarska strana zainteresovana za mirno i stabilno okruženje, u koje spadaju i zemlje Balkana.

"Zbog određenih komplikacija i svega što se vezuje za BiH posebno su zainteresovani za stabilnu situaciju BiH. Biće prilika, a nadam se da će to biti uskoro, da ugostimo visoke zvaničnike mađarske države ponovo kod nas", naglasila je Cvijanovićeva.

Predsjedavajuća i srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović u okviru zvanične posjete Mađarskoj sastala se danas sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, a juče sa predsjednikom Mađarske Katalin Novak.

​Mondo.ba

 

online