Predsjednički izbori u Crnoj Gori 19. marta :: zoricakusmuk.info ::

Predsjednički izbori u Crnoj Gori 19. marta


Izbori za predsjednika Crne Gore biće održani 19. marta.

Odluku o raspisivanju predsjedničkih izbora donijela je predsjednik Skupštine Crne Gore Danijela Đurović.

U saopštenju iz kabineta Đurovićeve navodi se da je predsjednik Skupštine Crne Gore ovlašćen i dužan da raspiše izbore za predsjednika Crne Gore najkasnije 120 dana prije isteka mandata predsjednika Crne Gore.

Nakon objavljivanja konačnih rezultata na izborima 2018. godine sadašnji mandat predsjedniku Crne Gore započeo je polaganjem zakletve pred poslanicima u Skupštini Crne Gore 20. maja 2018. godine, tako da je posljednji dan roka za raspisivanje izbora 19. januar 2023. godine.

"Imajući u vidu da od dana raspisivanja do dana održavanja izbora za predsjednika Crne Gore ne može proteći manje od 60 dana, niti više od 90 dana, a vodeći računa da su u aprilu 2023. godine veliki vjerski praznici sve tri najbrojnije konfesije u Crnoj Gori, smatrano je da je najprimjerenije i najadekvatnije da termin za održavanje izbora bude 19. mart 2023. godine", saopšteno je.

U saopštenju se navodi da je najadekvatniji termin održavanja izbora 19. mart 2023. godine, poštujući zakonske rokove, a vodeći računa o drugim okolnostima i uvažavanju vjerskih osjećanja i obaveza građana Crne Gore.

Glas Srpske

 

online