Dok u Evropi cijene padaju, u BiH kvadrat stana kao suvo zlato :: zoricakusmuk.info ::

Dok u Evropi cijene padaju, u BiH kvadrat stana kao suvo zlato


Kraj rasta cijena nekretnina se ne nazire. Iako je trenutno došlo do stagnacije, cijene kvadrata i dalje dosežu vrtoglave iznose. Za razliku od zemalja Evropske unije, gdje cijene padaju od pet do 10 posto, promjene na tržištu nekretnina u BiH se ne očekuju.
 
Haris Kadić, stručnjak za nekretnine, rekao je da su trenutne cijene stanova u BiH drže ne samo zbog ponude i potražnje već i zbog makro i mikro ekonomskih pokazatelja.
 
– Kod nas je u posljednje dvije godine prisutan trend da ponuda diktira potražnju i cijenu ili obrnuto. Međutim, to je samo jedan od faktora na osnovu kojih se formira cijena, dakle, na osnovu potražnje i ponude. To jeste jedan od ključnih faktora, ali ne i primarni, jer cijena zavisi od lokacije stana, same investicije, povrata investicije, kamatnih stopa i tako dalje. Sve su to bitni faktori – kaže Kadić.
 
Iako je i dalje potražnja veća u odnosu na ponudu, on ističe da se i ta slika lagano mijenja zbog nekoliko projekata koji su u toku ili u planu.

– U Sarajevu su u toku tri do četiri projekta s nekoliko stotina stanova koji se trebaju graditi. To su stambeni kompleksi u samom gradu, a planiraju se i blizu Sarajeva, po planinama, koji se mogu koristiti kao stambeni, jer ima ljudi koji već žive tako, a kvadrat su platili po 3.500 KM, zatim Vogošća i slično – kaže Kadić. Zanimljivo je da se cijena tih stanova u pretprodaji kreće od 3.500 KM, bez uračunatog PDV do čak 9.000 KM po kvadratu, piše Avaz.

Avaz

 

online