Šta to u Bosni i Hercegovini privlači turiste :: zoricakusmuk.info ::

Šta to u Bosni i Hercegovini privlači turiste


Nevjerovatna priroda, sloboda kretanja, kultura življenja i gastronomija koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim samo su neki od razloga zbog kojih je Bosna i Hercegovina oborila rekord po broju posjeta i noćenja turista.

Naime, prema podacima Agencije za statistiku BiH, u toku prošle godine turisti su u Bosni i Hercegovini ostvarili 1.733.071 posjetu, što je za 17,3 odsto bilo više u odnosu na prethodnu 2022. godinu, i 3.645.839 noćenja, što je za 13,2 odsto više.

Marko Radić, rukovodilac sektora za promociju u Turističkoj organizaciji Republike Srpske, kazao je za "Nezavisne novine" da činjenice govore da sektor turizma konstantno raste, da ljudi sve više, pa i češće putuju.

"Globalni ekonomski, zdravstveni i politički problemi, suštinski, iako mogu poremetiti tržište, protekli period nam govori da ovaj sektor među prvima ulazi u fazu oporavka. Pripadamo evropskim neotkrivenim destinacijama, i destinacijama prema kojima turisti imaju određene predrasude, za koje, da bi se ublažile, treba i vremena i novca. Ipak, malo se ulaže u infrastrukturu, promociju i lobiranje, i to su vjerovatno najveći tegovi destinacije", kazao je Radić.

Takođe, kako je dodao, sa druge strane, nevjerovatna priroda, sloboda kretanja, kultura življenja i gastronomija nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

"Činjenica je da imamo potencijal. Zašto onda ne bismo mislili da smo sljedeća hit destinacija i radili na tome da se svijest, ali i usluga i ponuda unaprijede kako bismo bili još konkurentniji", kazao je Radić.

Kako je dodao, turisti se kreću, istražuju želeći nova iskustva, pomjeraju granice i neminovno dolaze. 

"Tome u prilog idu i podaci iz prethodne godine, gdje se opet o turizmu priča u superlativu. Digitalizacija i generalno veća vidljivost putem socijalnih mreža idu u prilog destinacijama u otkrivanju, kojima pripada i BiH", navodi Radić.

Naime, kako se dalje navodi u podacima, u poređenju sa 2019. godinom, godinom prije izbijanja pandemije kovida, do tada rekordnom godinom po broju turista i ostvarenih noćenja, u prošloj godini Bosnu i Hercegovinu je posjetilo 92.354 turista više, a ostvareno je i 274.517 noćenja više.

"U 2019. godini turisti su u BiH ostvarili 1.640.717 posjeta, što je bilo više za 12 odsto, i 3.371.322 noćenja, što je bilo više za 10,9 odsto u odnosu na prethodnu 2018. godinu. Broj noćenja domaćih turista u prošloj godini bio je manji za 5,1 odsto, dok je broj noćenja stranih turista bio veći za 24,3 odsto u odnosu na 2022. godinu.

"U ukupno ostvarenom broju noćenja u prošloj godini učešće domaćih turista bilo je 31,7 odsto, dok je 68,3 odsto bilo učešće stranih turista", podaci su Agencije za statistiku BiH.

Inače, u strukturi noćenja stranih turista najviše noćenja ostvarili su turisti iz Hrvatske, Srbije, Turske, Slovenije, Saudijske Arabije, Njemačke, SAD i Ujedinjenih Arapskih Emirata, što je ukupno 58,3 odsto, dok su turisti iz ostalih zemalja ostvarili 41,7 odsto noćenja.

Nezavisne

 

online