Izdat narandžasti meteoalarm: BiH prijeti jak olujni vjetar :: zoricakusmuk.info ::

Izdat narandžasti meteoalarm: BiH prijeti jak olujni vjetar


Hidrometeorološki zavod Republike Srpske izdao je upozorenje zbog jakog olujnog vjetra u periodu od danas do nedjelje.

Kako je navedeno, u petak 9. febuara tokom dana jačaće vjetar, te će popodne duvati jak vetar uz udare od 40 km/h na sjeveroistoku (Semberija, Posavina) i istoku, do 60 km/h na zapadu, te na planinama na zapadu preko 70 km/h.

Narednog dana, u subotu 10. februara biće vjetrovito uz jak i olujni vjetar.

"Očekuju se udari od 40 km/h na sjeveroistoku (Semberija, Posavina), te do 80 km/h na jugu i zapadu, dok se u nedelju tokom noći i ujutru očekuje jak do olujni vjetar.

Vjetar će tokom jutra oslabiti na sjeveru, a do sredine dana i u ostalim predjelima. Očekuju se udari od 30 km/h na sjeveru, do 80 km/h na jugu i jugoistoku", navode oni. 

Ističu kako od subote popodne i u nedjelju u Hercegovini jača kiša uz obilnije padavine.

"Očekuje se od 80 do 120 mm kiše, lokalno i preko 140 mm kiše. Zbog obilnih padavina u kratkom periodu moguća je pojava i porast bujičnih vodotokova i problemi sa oborinskim vodama", ističu iz RHMZ.

Iz Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice Banjaluka pozivaju stanovništvo, pravna i fizička lica, da blagovremeno preduzmu sve mjere i radnje na zaštiti ljudi i materijalnih dobara, te da svoje aktivnosti na otvorenom prostoru prilagode najavama meteorologa.

Federalni hidrometeorološki zavoid izdao je narandžasto upozorenje zbog nevremena.

"Padavine za područje Hercegovine i jugozapad Bosne. Vjetar južnog smjera širom Bosne i Hercegovine", navode oni.

Nezavisne

 

online