Koliko iznosi povećanje penzija u Srpskoj, a koliko u FBiH? :: zoricakusmuk.info ::

Koliko iznosi povećanje penzija u Srpskoj, a koliko u FBiH?


Penzioneri u Republici Srpskoj i Federaciji BiH dobili su od nove godine povećanje penzija, a ono će se na njihovim računima obračunavati od februara.

U Republici Srpskoj to uvećanje iznosi 9,2 odsto, dok je u Federaciji BiH pet odsto, što će na računima najstarije, ali i najbrojnije populacije u BiH, donijeti nekoliko desetina maraka više.

Međutim, ni to, kako su za "Nezavisne novine" istakli predstavnici penzionera, za većinu neće značiti mnogo toga, s obzirom na to da su poskupjele i svakodnevne životne potrebe.

Ali, prije nego što se vratimo razgovoru sa penzionerima, u nastavku ćemo u brojkama predstaviti koliko iznosi povećanje penzija.

Podsjećanja radi, najniža penzija u Republici Srpskoj određena je u pet nivoa, u zavisnosti od dužine penzijskog staža osiguranika, a sve to je definisano Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju RS.

Prema tome, Vlada RS je 26. januara 2024. godine uskladila povećanje penzija od 9,2 odsto, počevši od 1. januara ove godine, a za gorepomenutih pet nivoa to izgleda ovako.

Za osiguranike koji imaju 15 godina radnog staža, penzija se sa sadašnjih 275 maraka, povećava na 300,60 KM, što je povećanje od 25 KM.

Svi oni koji su svoj radni vijek završili između 15 i 20 godina radnog staža, imaće penziju nešto veću od 360 KM, umjesto dosadašnjih 330 maraka. Dalje, za radni staž između 20 i 30 godina, najniža zagarantovana penzija biće 420,90 KM, a do sada je to iznosilo 385 maraka.

Oni čiji je radni staž između 30 i 40 godina, imaće povećanje penzija sa sadašnjih 440,55 KM, na 481 KM, a svi koji su imali puni radni staž, dobiće povećanje penzije od oko 50 KM, ili u prevodu, na njihovim računima će ubuduće umjesto 550,69 KM biti iznos od minimalno 601,35 maraka.

Iz Fonda penzijskoinvalidskog osiguranja (PIO) nisu mogli da nam odgovore koliko penzionera u Srpskoj će od februara obuhvatiti najniža penzije, jer je, kako su naveli, obrada podataka još u toku.

"Prilikom isplate penzije za decembar 2023. godine, korisnika najniže penzije u svih pet nivoa bilo je ukupno 78.000", pojasnili su iz Fonda PIO.

Pošto se novi podaci još obrađuju, nismo uspjeli ni saznati koliko će iznositi prosječna penzija u Srpskoj u 2024. godini, ali nam je iz Fonda rečeno da je ona na kraju 2023. godine iznosila 541 KM, što je nešto više od 42 odsto prosječne plate u Srpskoj.

"Broj korisnika koji ostvaruju penziju  u  približno tom nivou (raspon od 500,01 do 550,69 KM) je  21.959", rečeno je iz Fonda PIO.

Prema istim podacima, u Republici Srpskoj je u decembru prošle godine isplaćena penzija za 282.671 korisnika, od čega je 227.450 sa prebivalištem u Srpskoj, dok je van Republike 55.221.

Ratko Trifunović, predsjednik Udruženja penzionera RS, podsjeća da se u ovom slučaju ne radi ni o kakvom novom povećanju iznosa penzija, već isključivo o redovnom godišnjem usklađivanju, onako kako je to propisano zakonom.

"Koeficijent rasta potrošačkih cijena na malo i procenat rasta prosječne plate, odredio je da polovina od toga bude 9,2 odsto i za taj iznos je po zakonu propisano redovno usklađivanje penzija. Dakle, ponavljam, ne radi se o povećanju penzija", ističe Trifunović.

Dalje navodi da svako povećanje penzija dobro dođe za penzionere, ali da je potpuno jasno da ni ovaj novi iznos nije dovoljan za pokrivanje troškova, a s obzirom na rast cijena.

"Mi se naravno nadamo da će Vlada RS, ako se budu prihodi u budžetu, odnosno u Fondu PIO ostvarivali onako kako treba, a s obzirom na to da se evo povećala i najniža cijena rada, a sa njom vjerovatno da će i druge plate biti veće, onda i tokom ove godine moći izvršiti još jedno vanredno povećanje penzija, odnosno stvarno povećanje", rekao je Trifunović, dodajući da će nove penzije za januar biti isplaćene najkasnije do 8. februara ove godine.

Sličan iznos povećanja penzija slijedi i za Federaciju BiH.

Upravni odbor Federalnog zavoda MIO/PIO, donio je, na hitnoj sjednici održanoj 26. januara, a nakon što je usvojen budžet Federacije BiH, odluku o akontativnom usklađivanju penzija u iznosu od pet odsto.

U skladu sa tim, najniža penzija u FBiH za januar 2024. godine, iznosiće 565,18 KM, umjesto dosadašnjih 538,27 KM. Takođe, zagarantovana penzija u FBiH biće povećana za nešto više od 30 KM, pa će umjesto 642 marke, koliko je to dosad iznosilo, to biti 674 KM.

Pored toga, prosječna samostalna penzija u Federaciji od sada će biti nešto veća od 700 KM, a dosad je bila 675,53 KM. Treba dodati da su iz Federalnog zavoda naglasili da će najviša penzija, prema aktuelnom Zakonu o MIO/PIO, do daljeg ostati 2.800 KM.

Nezavisne

 

online