Fon der Lajen i Rute stigli u Predsjedništvo BiH, Plenković otkazao dolazak zbog Komšića :: zoricakusmuk.info ::

Fon der Lajen i Rute stigli u Predsjedništvo BiH, Plenković otkazao dolazak zbog Komšića


Ursula fon der Lajen, predsjednica Evropske komisije i Mark Rute, predsjednik Vlade Kraljevine Nizozemske, stigli su u zgradu Predsjedništva BiH na sastanak sa Denisom Bećirovićem, Željkom Cvijanović i Željkom Komšićem.

U EU delegaciji, osim Fon der Lajen, su  Gert Jan Kopman, generalni direktor Direkcije za proširenje, Fernando Andersen Gimaraeš, diplomatski savjetnik, te Johan Satler, šef Delegacije EU u BiH

U delegaciji s premijerom Nizozemske je Said Fazili, diplomatski savjetnik za evropska pitanja, Anita Julia Ida van den Ende, generalna direktorica za evropsku saradnju i ambasador Nizozemske u BiH Henk van den Dul .

Andrej Plenković, premijer Hrvatske, uoči samog sastanka, kako prenose mediji iz Federacije BiH otkazao je dolazak u Predsjedništvo BiH, a razlog je navodno prisustvo Željka Komšića, člana Predsjedništva BiH. 

Prema pisanju pojedinih medija, Komšić nije trebao uopšte prisustvovati ovom sastanku, a od ranije je poznato da aktuelna vlast u Hrvatskoj, Komšića ne priznaje kao hrvatskog člana Predsjedništva BiH s obzirom da je izabran bošnjačkim glasovima. 

Nezavisne

 

online