Evo odakle dolazi najviše radnika u BiH :: zoricakusmuk.info ::

Evo odakle dolazi najviše radnika u BiH


Posljednjih godina u Bosni i Hercegovini evidentan je porast zapošljavanja stranih radnika, a posebno je to naglašeno u građevinarstvu.
Posljedica je to odlijeva domaće radne snage, koja bolje uslove nalazi na tržištu Evropske unije.
 
Prema podacima Službe za poslove sa strancima u 2021. godini stranim državljanima odobreno je 2.319 radnih dozvola, u 2022. godini 2.619 dozvola, dok je u periodu od 1. januara do 1. novembra ove godine odobreno 3.058 radnih dozvola stranim državljanima.
 
Iz ovih podataka vidljivo je da se uvoz strane radne snage u u BiH konstantno povećava, izvijestio je Faktor.
 
Ove godine najveći broj stranih radnika stigao je iz Turske (659), Srbije (531), Indije (144), Kine (140), Nepala (100)… Po jedan radnik koji je ove godine dobio dozvolu za rad u Bosni i Hercegovini došao je iz Olandskih ostrva, Angole, Etiopije, Burkine Faso, Solomonovih ostrva…
 
Kada je u pitanju prošla 2022. godina, najviše radnika došlo je također iz Turske (592) i Srbije (552), dok je 2021. evidentiran najveći broj radnika iz Srbije (533).
 
Poslodavci u BiH su ove godine zatražili više od 10.000 radnih dozvola za strance.
 
Ovo je za Faktor ranije izjavio direktor Udruženja poslodavaca FBiH Mario Nenadić ističući da je najveći nedostatak radnika u oblasti drvne, metalne i hemijske industrije, ali i uslužnih djelatnosti i ugostiteljstva.
 
Trend zapošljavanja stranih radnika evidentan je posljednjih desetak godina, najviše iz Turske, Srbije i Hrvatske, a odnedavno je značajan porast broja zapolenih radnika iz Nepala i Bangladeša i taj će se trend, zbog odlaska domaće radne snage, nastaviti.

Nezavisne

 

online