Građanima BiH odlazak na odmor postao luksuz :: zoricakusmuk.info ::

Građanima BiH odlazak na odmor postao luksuz


Boreći se s poskupljenjima, sve većim troškovima, putovanje bi mnogima moglo predstavljati avanturu, uz pitanje - kako preživjeti taj mjesec ili više.

Zato je sve manje građana BiH, koji će priuštiti neku egzotičnu destinaciju. Ipak, oni koji putuju sa prosječnim platama, biraju neke jeftinije evropske destinacije, poput Istanbula, Budimpešte ili Rima.

U vrijeme praznika, ali i dolaska proljeća, putovanje je jedno od želja skoro svih građana Bosne i Hercegovine. Ali, inflacija i stanje u državi mnogima će otežati ostvarenje te želje. Tako će na atraktivne destinacije i svjetske metropole otići samo oni čija mjesečna primanja su veća od prosječnih. Kada građane pitate da li će putovati i koliko je sve poskupjelo, mišljenja su podijeljena.

Egzotične destinacije poput Maldiva, Abu Dabija, Dubaija mogu birati građani koji će po osobi platiti 20 do 30 odsto više u odnosu na prošlu godinu, i tako izdvojiti i nekoliko hiljada maraka. Ipak, one povoljnije, poput Turske, Italije, Francuske, agencije su već rasprodale.

– Veliko je interesovanje za naše ljetne destinacije čije ponude kreću sad u maju. Prvi let za Antaliju imamo 28. aprila i tamo brojimo posljednja mjesta. Pored toga imamo Hurgadu prvi let za prvi maj je već rasprodan. Što se tiče evropskih destinacija na koje smo navikli recimo Istanbul – sva mjesta su rasprodana. Imamo čak tri polaska te sedmice za Istanbul – ističe Amila Sirćo iz jedne turističke agencije.

Ukoliko se građani BiH odluče otputovati na jednu od pomenutih lokacija, kao naprimjer Antaliju, moraće izdvojiti oko 854 KM, dok će za odlazak u Hurgadu trebati 1.200 maraka.

– Što se tiče najtraženijih destinacija, najviše je to definitivno Italija – Venecija, Verona, Rim, Toskana. Što se tiče starosne dobi, putuje omladina, ali imamo i mnogo klijenata koji su 45 i 50 plus godina i stalni su putnici – kaže Armina Muminović iz turističke Agencije u Sarajevu, piše BHRT.

A za one čija su mjesečna primanja u visini koliko i jedan aranžman za Italiju, ostaće pri izboru za neku od destinacija u BiH.

Srpska Info

 

online