BiH tranzitna ruta za migrante iz Burundija, Kube i Indije :: zoricakusmuk.info ::

BiH tranzitna ruta za migrante iz Burundija, Kube i Indije


Iako se čini da je ilegalnih migranata u BiH daleko manje nego ranijih godina, najnoviji podaci ukazuju da to, kao prvo, nije tako, ali i da se mijenja njihova struktura jer sve više državljana afričke zemlje Burundi pokušava da se preko BiH domogne evropskog tla.

Ti i drugi podaci, koje su pripremile bezbjednosne službe, sažeti su u informaciji o stanju u oblasti migracija u BiH za 2022. koju je, na prijedlog Ministarstva bezbjednosti, usvojio Savjet ministara.

BiH je od kraja 2017. godine izložena višestruko pojačanom migracijskom pritisku. Tokom tih pet godina, prema podacima iz domaćih evidencija, preko BiH prešlo je više od 112.000 migranata.

Brojke su se, pojašnjavaju u resoru bezbjednosti na nivou BiH, tokom 2022. godine mijenjale u zavisnosti od uslova kretanja migranata i politika u zemljama kroz koje su vodile rute.

Evidencije Službe za poslove sa strancima pokazuju da je lani na području BiH evidentirano 11.617 osoba više nego godinu ranije. Iz istih bilježaka vidljivo je da su kako navode među pet prvih zemalja porijekla migranata, koji dolaze u BiH u posljednjih pet godina, bili Avganistan, Pakistan, Sirija, Irak, Iran, Bangladeš, Turska i Maroko.

Promjenu je donijela prošla godina te su se među njih, i to zauzevši visoko drugo mjesto, ugurali ilegalni migranti iz države Burundi koja se nalazi u istočnoj Africi i graniči s Kongom, Ruandom i Tanzanijom.

- Većinu nezakonitih migranata u 2022. činili su državljani Avganistana (11.038) i njihov broj veći je nego ukupan broj ostale četiri zemlje iz kojih dolazi najviše migranata, a to su Burundi (3.987), Bangladeš (2.161), Pakistan (2.154) i Iran (1.413). Na tih pet zemalja zajedno odnosi se 75,6 % od ukupnog broja svih prijavljenih nezakonitih migranata - istaknuto je u dokumentu.

Razlog za to je, prema obrazloženju, usklađivanje vizne politike zemalja zapadnog Balkana. BiH je u 2022. godini bila tranzitna ruta za veliki broj nezakonitih migranata iz države Burundi, zatim Kube i Indije, koji su bili izuzeti od zahtjeva za vizu za ulazak u Srbiju, odakle odlaze u države članice Unije.

- Od 110 različitih državljanstava nezakonitih migranata evidentiranih u BiH, državljani ove tri zemlje su među deset najbrojnijih i čine 22 odsto od ukupnog broja prijavljenih nezakonitih migranata lani. Srbija je krajem 2022. godine uskladila viznu politiku s EU za državljane Burundija i Tunisa te se i od tada broj državljana Burundija značajno smanjio na teritoriji BiH. U oktobru je evidentirano 1.561 lice, u novembru 162, a decembru 30 osoba - istaknuto je u informaciji Ministarstva bezbjednosti BiH.

I u tom presjeku je naglašeno da je utvrđivanje identiteta nezakonitih migranata i dalje veliki izazov jer se identitet nezakonitih migranata uglavnom utvrđuje na temelju njihove izjave s obzirom na to da većinom kod sebe nemaju niti jedan lični dokument na temelju kojeg je moguće izvršiti identifikaciju. Osim toga, ukazno je na veliku zloupotrebu sistema azila.

Glas Srpske

 

online