Skandal na pomolu: Španiju izbacuju sa EURO? :: zoricakusmuk.info ::

Skandal na pomolu: Španiju izbacuju sa EURO?


​Španski fudbal bi mogao da se nađe u ozbiljnom problemu nakon niza skandala koji su potresli tamošnji Savez.

Njihovo poslovanje nalazi se pod lupom FIFA i UEFA, koji su osudili mješanje politike u sport.

FS Španije je bio pod lupom zbog istrage o korupciji, ali i smjene predsjednika Luisa Rubijalesa, koji je tokom ceremonije na Mundijalu poljubio jednu reprezentativku "crvene furije".

Sve to je navelo špansku vladu da interveniše i osnuje komitet koji će nadgledati rad FS Španije.

To se nije nimalo svidjelo evropskoj i svjetskoj kući fudbala, koje su tražile objašnjenje.

Pismo predsjednika Visokog saveza za sport Španije, u kojem argumentuje intervenciju Vlade, naišlo je na reakcije.

Petak je krajnji rok da ovaj savjet razjasni pitanja UEFA i FIFA, a to su: Po kom pravnom osnovu je komisija imenovana, kakav je sastav ovog tijela, koliko traje mandat, koja su ovlaštenja i u kakvom je odnosu sa izvršnim organima Saveza.

Iz Niona i Ciriha upozoravaju da ova posljednja pretpostavka može da implicira "smrtonosne" posljedice po španski fudbal, piše "As".

Ukoliko odgovor pred FIFA i UEFA ne bude zadovoljavajući, reprezentacija Španije bi mogla da bude izbačena sa EURO, a španski klubovi iz UEFA takmičenja.

Takođe, Španija bi ispala iz trke za dobijanje domaćinstva Mundijala 2030, u saradnji sa Portugalom, Marokom i još tri južnoameričke države.

Dakle, ključna nedjelja je pred španskim fudbalom, koji bi mogao da prođe kao i neki drugi Savezi, poput ruskog, koji je izgubio mogućnost da bude domaćin EURO 2028, a čiji klubovi su nestali sa mape Evrope zbog sukoba te zemlje sa Ukrajinom, prenosi "b92".

B92

 

online