Šta je sa terenom za Srpska open? Milioni bez krova, a Banjaluci treba dvorana :: zoricakusmuk.info ::

Šta je sa terenom za Srpska open? Milioni bez krova, a Banjaluci treba dvorana


Prošlo je godinu dana od izgradnje sportskog kompleksa na kojem je održan renomirani sportski događaj, ATP turnir "Srpska open" u Banjaluci. Niko od onih koji su učestvovali u izgradnji nije zainteresovan za održavanje ovog objekta i on je skoro zapušten.
 
Prema dostupnim informacijama, a mnoge su još nedostupne i nejasne, u izgradnju kompleksa i organizaciju turnira uloženo je više desetina miliona KM, kako iz budžeta i zaduženja Grada Banjaluka, tako i iz sredstava Vlade RS ili javnih preduzeća (što još nije utvrđeno).
 
Na licu mjesta - glavni teniski teren - može se lako utvrditi da se o ovoj sportskoj infrastrukturi niko ne brine i ne vodi računa iako je to najnoviji i najskuplji sportski objekat izgrađen u Republici Srpskoj u posljednjoj deceniji.
 
Grad Banjaluka: Neodostaje nam prostor za dvoranske sportove, čekamo krov
 
Gradsku upravu u Banjaluci i Teniski savez Republike Srpske pitali smo: Ko je zadužen za održavanje objekta i zašto nijedna ustanova, institucija ili organ ne održava objekat i sprečava propadanje?
 
Ko će snositi troškove eventualnog dovođenja objekta u stanje upotrebe? 
 
Da li su Grad ili Savez svjesni da su dužni da vode računa i domaćinski se odnose prema nečemu u šta su uložene desetine miliona KM javnog novca?
 
Odgovor je stigao samo iz Gradske uprave u Banjaluci:
 
"U toku su procedure koje će omogućiti da se dvorana u potpunosti koristi. Grad Banjaluka ima hroničan nedostatak prostora za dvoranske sportove. Teniska dvorana već sad ima 6000 m2 prostora koji se može koristiti, a kada se realizuje i projekat krova, Banjaluka će konačno imati dovoljno prostora za sve potrebne sportske, ali i druge društvene aktivnosti", kažu u GU Banjaluka bez dodatnih pojašnjenja.
 
Koliko je koštalo? Niko da izračuna
 
Iz Grada Banjaluka više puta je potvrđeno da je Banjaluka u građevinske radove za pripremu turnira investirala ukupno 15,5 miliona KM, a od toga 10 miliona KM iz kreditnih sredstava (izjava Bojana Kresojevića, gradskog menadžera).
 
Ministarstvo porodice, omladine i sporta nedavno je objavilo da je Teniskom savezu Republike Srpske za teniski turnir "Srpska open" iz granta za vrhunski sport od 20.750.000 KM zaključcima Vlade Republike Srpske i tekućim zahtjevima isplatilo sredstva u iznosu od 14.000.000 KM .
 
Predsjednik Vlade RS Radovan Višković je na sjednici Narodne skupštine RS u decembru prošle godine je predstavio svoju računicu prema kojoj je Vlada RS za potrebe turnira izdvojila 28 miliona KM.
 
"Ministarstvo porodice omladine i sporta RS izdvojilo je oko 18 miliona KM dok je sa pozicije javnih investicija izdvojeno 10 miliona KM", rekao je Višković.

Mondo.ba

 

online